Svaki zalogaj sočnog voća doneće organizmu neophodno gorivo za borbu za očuvanje zdravlja. Zato pecite voćne poslastice jer jesenji virusi vrebaju iza svakog ugla.
VOĆNE KORPICE
POTREBNO JE:
1 pakovanje lisnatog testa, 350 g maskarponea, 40 g meda, 1 kašika šećera u prahu, 1 kesica vanilin-šećera, 300 g miks crvenog voća, 100 g slatke pavlake za šlag.
PRIPREMA:
PRIPREMA:
Lisnato testo odmrznite i razvaljajte na tanko. Režite veće kvadrate i stavljajte ih u nauljene kalupe za mafine. Izbodite ih viljuškom da se testo ne bi podiglo i ispecite u rerni na 170 stepeni dok ne poprime zlatnožutu boju. Tada ih izvadite i ostavite da se ohlade. Voće dobro ocedite. Pavlaku za šlag umutite sa vanilin-šećerom. Sir stavite u veću posudu, dodajte mu med i dobro promešajte dok se ne sjedini. Tada pomešajte zajedno maskarpone i šlag i ohladite. Ovim filom napunite poslastičarski špric, istisnite krug u svaku korpicu od lisnatog test, pa odozgo poređajte voće.
ROLAT SA MALINAMA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 8 belanaca, 150 g šećera, 6 kašika ulja, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, šećer u prahu za posipanje.
ZA FIL: 200 ml slatke pavlake, 130 g kisele pavlake, 50 g šećera u prahu, 150 g jagoda.
ZA FIL: 200 ml slatke pavlake, 130 g kisele pavlake, 50 g šećera u prahu, 150 g jagoda.
PRIPREMA:
Od slatke pavlake umutite čvrst šlag pa u njega umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i dobro promešajte. Jagode naseckajte na komadiće. Umutite belanca pa im postupno dodajte dve kašike šećera, sve vreme muteći. U drugoj posudi promešajte šećer i ulje, dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i dobro umutite. Smesi, zatim, dodajte najpre četvrtinu snega od belanaca, a onda pažljivo umešajte i preostali sneg. Dobijenu smesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje. Poravnajte je i pecite od 10 do 12 minuta, odnosno dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pečenu koru izvadite, malo je ohladite i izvrnite na kuhinjski ubrus koji ste posuli šećerom u prahu. Pažljivo odlepite papir i koru pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno sa krpom. Sačekajte da se ohladi. Od fila izdvojte tri kašike za mazanje rolata spolja, a preostalim kremom namažite razmotanu koru. Po celoj površini rasporedite jagode i savijte rolat. Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi. Na kraju rolat premažite spolja preostalim filom.
KOLAČ SA BRESKVAMA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 250 g glatkog brašna, 150 g maslaca, 60 g šećera u prahu, malo soli, 1 jaje.
ZA FIL: 1/2 l slatke pavlake, 3 jaja, 3 kašike brašna, 3 kašike kristal šećera, vanilin-šećer, 1 kg bresaka, 2 kašike mrvica, šećer u prahu.
PRIPREMA:
Zamesite testo i ostavite u frižideru pola sata. Razvaljajte i stavite u namašćen i pobrašnjen pleh pa pecite oko 15 minuta u rerni na 200 stepeni. U međuvremenu prepolovite oprane i oljuštene breskve i izvadite im koštice. Testo pospite mrvicama pa poslažite breskve. Za preliv pomešajte 3,5 dl pavlake s obe vrste šećera, jajima, brašnom i malo soli. Prelijte preko bresaka. Pecite 20-25 minuta, zatim smanjite na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Pre posluživanja pošećerite i dodajte ulupanu slatku pavlaku.
KAPRI KOLAČ
POTREBNO JE:
ZA KORU: 9 belanaca, 18 kašika šećera, 9 kašika oštrog brašna.
ZA FIL I: 1 tegla kompota od višanja, 2-3 kašike šećera, 2 pudinga od vanile ili jagode. ZA FIL II:, 9 žumanaca, 2-3 kašike šećera, 1 vanilin-šećer, 5 kašika oštrog brašna, 1/2 l mleka, 125 g margrina.
PRIPREMA:
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i brašno. Ispecite koru u velikom plehu od rerne. Višnje ocedite i naseckajte. Sok odmerite i dodajte vode da bude 7 dl. U tome skuvajte puding pa dodajte iseckane višnje i izlijte na koru. Žumanca, brašno, šećer i vanilin-šećer skuvajte u mleku, pa kada se ohladi dodajte margarin. Namažite drugi fil preko voćnog i ukrasite po želji.
KREM KOLAČ OD BANANA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 7 jaja, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 7 kašika oraha, 2 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, 1 kašika ulja.
ZA FIL: 700 ml mleka, 8 kašika gustina, 8 kašika šećera, 200 g margarina, 4 banane.
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka ispecite koru i kada se ohladi prerežite je na dva dela. Od mleka, gustina i šećera skuvajte krem pa kada se ohladi dodajte margarin. Na prvu koru stavite fil, preko njega poslažite banane, po dve u nizu, stavite drugu koru i ukrasite čokoladnom glazurom.
KREMASTE VOĆNE PALAČINKE
POTREBNO JE:
ZA TESTO: 2 jajeta, 3dl mleka, 15 kašika brašna, rendana kora 1 limuna, prstohvat soli, 1 kašičica šećera, 3 dl vode.
ZA FIL:, 300 g miks crvenog voća, 100 g šećera, 1 puding od vanile, 3 dl vode, toping od čokolade.
PRIPREMA:
Sve sastojke za testo sjedinite, dobro umutite i ispecite palačinke na uobičajen način. Za fil u vodu sipajte šećer, miks voća, pustite da provri, a zatim umešajte puding razmućen sa tri kašike vode. Kuvajte mešajući dok se ne zgusne. Filujte palačinke, uvucite im krajeve i savijte. Ukrasite šlagom, prelijte sa malo fila i topingom od čokolade.
LEDENE KOCKE SA JAGODAMA
POTREBNO JE:
250 g lisnatog testa, 1/2 kg jagoda, 18 kašika šećera, 6 dl vode, 14 kašika griza.
ZA FIL: 1 l mleka, 3 kašike gustina, 10 kašika griza, 12 kašika šećera, 25 g margarina.
ZA GLAZURU: 1,5 dl mleka, 25 g margarina, 150 g čokolade za kuvanje, sok od 1/2 limuna.
PRIPREMA:
Lisnato testo razvaljajte malo veće od veličine pleha, položite na podmazanu obrnutu stranu, izbockajte viljuškom i ispecite. Zatim koru položite u pleh. Stavite voće, vodu i šećer da se kuva. Pre nego što provri, dodajte griz. Kuvajte 3-5 minuta uz povremeno mešanje. Odmah sipajte na pripremljenu koru i poravnajte. Polovinu mleka za fil stavite da se kuva, a u ostatak mikserom umutite griz, gustin i šećer pa ukuvajte u vrelo mleko uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre i ubacite margarin pa prelijte preko voćnog fila. Pripremite glazuru tako što ćete u manju posudu sipati mleko, margarin i čokoladu za kuvanje. Stavite na laganu vatru i neprestano mešajte dok se sve ne rastopi. Na kraju dodajte sok od limuna i brzo ujednačite glazuru. Prelijte preko kolača i poravnajte.
NARANDŽA KOCKE
POTREBNO JE:
ZA TESTO: 4 belanca, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 2 kašike prezli, 2 kašike glatkog brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 kesica vanilin-šećera, kora 1 limuna, rum. ZA FIL:, 4 žumanca, 150 g šećera, sok od 2 pomorandže, kora 1 pomorandže, 2 kašike oštrog brašna, 200 g margarina.
ZA UKRAS: 1/2 l slatke pavlake, 2 kesice vanilin-šećera, 2 kesice kremfiksa, pomorandža.
PRIPREMA:
Umutite belanca sa šećerom i vanilin-šećerom u čvrst sneg, dodajte orahe, prezle, brašno pomešano sa praškom za pecivo, rendanu koru limuna i po želji rum. Pleh obložite papirom za pečenje i pecite testo na 180 stepeni 20-30 minuta. Za fil izmiksajte žumanca sa šećerom, dodajte brašno, sok i koru narandže, pomešajte i kuvajte na laganoj vatri dok ne postane kao puding. Umutite margarin i pomešajte ga sa ohlađenim filom. Slatku pavlaku umutite sa vanilin-šećerom i kremfiksom. Slažite testo, fil, slatku pavlaku pa isecite kolač u kockice i svaku ukrasite komadićem očišćene pomorandže.
KIVI KOLAČ
POTREBNO JE:
ZA KORU: 12 jaja, 12 kašika šećera, 2 dl ulja, 12 kašika brašna, 4 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, 2 dl mleka.
ZA FIL: 8 dl mleka, 8 kašika brašna, 200 g šećera, 250 g margarina, 1 kg kivija, 2 preliva za tortu.
PRIPREMA:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, a zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pečen biskvit poprskajte toplim mlekom. Za fil odvojite malo mleka i razmutite brašno, a potom ukuvajte u preostalo mleko sa šećerom. Kada se ohladi, dodajte umućeni margarin. Koru namažite filom, narežite kivi na kolutove i poslažite na fil, a zatim prelijte prelivom za torte.
0 komentari :
Objavi komentar