20. listopada 2014.

Slatki zalogaji puni vitamina: Ovakvo gorivo je neophodno za jesenje dane

Svaki zalogaj sočnog voća doneće organizmu neophodno gorivo za borbu za očuvanje zdravlja. Zato pecite voćne poslastice jer jesenji virusi vrebaju iza svakog ugla. 

VOĆNE KORPICE
POTREBNO JE:
1 pakovanje lisnatog testa, 350 g maskarponea, 40 g meda, 1 kašika šećera u prahu, 1 kesica vanilin-šećera, 300 g miks crvenog voća, 100 g slatke pavlake za šlag.
PRIPREMA:
Lisnato testo odmrznite i razvaljajte na tanko. Režite veće kvadrate i stavljajte ih u nauljene kalupe za mafine. Izbodite ih viljuškom da se testo ne bi podiglo i ispecite u rerni na 170 stepeni dok ne poprime zlatnožutu boju. Tada ih izvadite i ostavite da se ohlade. Voće dobro ocedite. Pavlaku za šlag umutite sa vanilin-šećerom. Sir stavite u veću posudu, dodajte mu med i dobro promešajte dok se ne sjedini. Tada pomešajte zajedno maskarpone i šlag i ohladite. Ovim filom napunite poslastičarski špric, istisnite krug u svaku korpicu od lisnatog test, pa odozgo poređajte voće.


ROLAT SA MALINAMA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 8 belanaca, 150 g šećera, 6 kašika ulja, 100 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, šećer u prahu za posipanje.
ZA FIL: 200 ml slatke pavlake, 130 g kisele pavlake, 50 g šećera u prahu, 150 g jagoda.

PRIPREMA:
Od slatke pavlake umutite čvrst šlag pa u njega umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i dobro promešajte. Jagode naseckajte na komadiće. Umutite belanca pa im postupno dodajte dve kašike šećera, sve vreme muteći. U drugoj posudi promešajte šećer i ulje, dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i dobro umutite. Smesi, zatim, dodajte najpre četvrtinu snega od belanaca, a onda pažljivo umešajte i preostali sneg. Dobijenu smesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje. Poravnajte je i pecite od 10 do 12 minuta, odnosno dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pečenu koru izvadite, malo je ohladite i izvrnite na kuhinjski ubrus koji ste posuli šećerom u prahu. Pažljivo odlepite papir i koru pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno sa krpom. Sačekajte da se ohladi. Od fila izdvojte tri kašike za mazanje rolata spolja, a preostalim kremom namažite razmotanu koru. Po celoj površini rasporedite jagode i savijte rolat. Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi. Na kraju rolat premažite spolja preostalim filom.

KOLAČ SA BRESKVAMA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 250 g glatkog brašna, 150 g maslaca, 60 g šećera u prahu, malo soli, 1 jaje.
ZA FIL: 1/2 l slatke pavlake, 3 jaja, 3 kašike brašna, 3 kašike kristal šećera, vanilin-šećer, 1 kg bresaka, 2 kašike mrvica, šećer u prahu.

PRIPREMA:
Zamesite testo i ostavite u frižideru pola sata. Razvaljajte i stavite u namašćen i pobrašnjen pleh pa pecite oko 15 minuta u rerni na 200 stepeni. U međuvremenu prepolovite oprane i oljuštene breskve i izvadite im koštice. Testo pospite mrvicama pa poslažite breskve. Za preliv pomešajte 3,5 dl pavlake s obe vrste šećera, jajima, brašnom i malo soli. Prelijte preko bresaka. Pecite 20-25 minuta, zatim smanjite na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Pre posluživanja pošećerite i dodajte ulupanu slatku pavlaku.

KAPRI KOLAČ
POTREBNO JE:
ZA KORU: 9 belanaca, 18 kašika šećera, 9 kašika oštrog brašna.
ZA FIL I: 1 tegla kompota od višanja, 2-3 kašike šećera, 2 pudinga od vanile ili jagode. ZA FIL II:, 9 žumanaca, 2-3 kašike šećera, 1 vanilin-šećer, 5 kašika oštrog brašna, 1/2 l mleka, 125 g margrina.

PRIPREMA:
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i brašno. Ispecite koru u velikom plehu od rerne. Višnje ocedite i naseckajte. Sok odmerite i dodajte vode da bude 7 dl. U tome skuvajte puding pa dodajte iseckane višnje i izlijte na koru. Žumanca, brašno, šećer i vanilin-šećer skuvajte u mleku, pa kada se ohladi dodajte margarin. Namažite drugi fil preko voćnog i ukrasite po želji.

KREM KOLAČ OD BANANA
POTREBNO JE:
ZA KORU: 7 jaja, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 7 kašika oraha, 2 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, 1 kašika ulja.
ZA FIL: 700 ml mleka, 8 kašika gustina, 8 kašika šećera, 200 g margarina, 4 banane.

PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka ispecite koru i kada se ohladi prerežite je na dva dela. Od mleka, gustina i šećera skuvajte krem pa kada se ohladi dodajte margarin. Na prvu koru stavite fil, preko njega poslažite banane, po dve u nizu, stavite drugu koru i ukrasite čokoladnom glazurom.

KREMASTE VOĆNE PALAČINKE
POTREBNO JE:
ZA TESTO: 2 jajeta, 3dl mleka, 15 kašika brašna, rendana kora 1 limuna, prstohvat soli, 1 kašičica šećera, 3 dl vode.
ZA FIL:, 300 g miks crvenog voća, 100 g šećera, 1 puding od vanile, 3 dl vode, toping od čokolade.

PRIPREMA:
Sve sastojke za testo sjedinite, dobro umutite i ispecite palačinke na uobičajen način. Za fil u vodu sipajte šećer, miks voća, pustite da provri, a zatim umešajte puding razmućen sa tri kašike vode. Kuvajte mešajući dok se ne zgusne. Filujte palačinke, uvucite im krajeve i savijte. Ukrasite šlagom, prelijte sa malo fila i topingom od čokolade.



LEDENE KOCKE SA JAGODAMA
POTREBNO JE:
250 g lisnatog testa, 1/2 kg jagoda, 18 kašika šećera, 6 dl vode, 14 kašika griza.
ZA FIL: 1 l mleka, 3 kašike gustina, 10 kašika griza, 12 kašika šećera, 25 g margarina.
ZA GLAZURU: 1,5 dl mleka, 25 g margarina, 150 g čokolade za kuvanje, sok od 1/2 limuna.

PRIPREMA:
Lisnato testo razvaljajte malo veće od veličine pleha, položite na podmazanu obrnutu stranu, izbockajte viljuškom i ispecite. Zatim koru položite u pleh. Stavite voće, vodu i šećer da se kuva. Pre nego što provri, dodajte griz. Kuvajte 3-5 minuta uz povremeno mešanje. Odmah sipajte na pripremljenu koru i poravnajte. Polovinu mleka za fil stavite da se kuva, a u ostatak mikserom umutite griz, gustin i šećer pa ukuvajte u vrelo mleko uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre i ubacite margarin pa prelijte preko voćnog fila. Pripremite glazuru tako što ćete u manju posudu sipati mleko, margarin i čokoladu za kuvanje. Stavite na laganu vatru i neprestano mešajte dok se sve ne rastopi. Na kraju dodajte sok od limuna i brzo ujednačite glazuru. Prelijte preko kolača i poravnajte.

NARANDŽA KOCKE
POTREBNO JE:


ZA TESTO: 4 belanca, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 2 kašike prezli, 2 kašike glatkog brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 1 kesica vanilin-šećera, kora 1 limuna, rum. ZA FIL:, 4 žumanca, 150 g šećera, sok od 2 pomorandže, kora 1 pomorandže, 2 kašike oštrog brašna, 200 g margarina.
ZA UKRAS: 1/2 l slatke pavlake, 2 kesice vanilin-šećera, 2 kesice kremfiksa, pomorandža.

PRIPREMA:
Umutite belanca sa šećerom i vanilin-šećerom u čvrst sneg, dodajte orahe, prezle, brašno pomešano sa praškom za pecivo, rendanu koru limuna i po želji rum. Pleh obložite papirom za pečenje i pecite testo na 180 stepeni 20-30 minuta. Za fil izmiksajte žumanca sa šećerom, dodajte brašno, sok i koru narandže, pomešajte i kuvajte na laganoj vatri dok ne postane kao puding. Umutite margarin i pomešajte ga sa ohlađenim filom. Slatku pavlaku umutite sa vanilin-šećerom i kremfiksom. Slažite testo, fil, slatku pavlaku pa isecite kolač u kockice i svaku ukrasite komadićem očišćene pomorandže.

KIVI KOLAČ
POTREBNO JE:
ZA KORU: 12 jaja, 12 kašika šećera, 2 dl ulja, 12 kašika brašna, 4 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, 2 dl mleka.


ZA FIL: 8 dl mleka, 8 kašika brašna, 200 g šećera, 250 g margarina, 1 kg kivija, 2 preliva za tortu.

PRIPREMA:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, a zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pečen biskvit poprskajte toplim mlekom. Za fil odvojite malo mleka i razmutite brašno, a potom ukuvajte u preostalo mleko sa šećerom. Kada se ohladi, dodajte umućeni margarin. Koru namažite filom, narežite kivi na kolutove i poslažite na fil, a zatim prelijte prelivom za torte.

Related Posts:

  • Punch Sastojci ·          1 l vode ·          6 žlica šećera ·          8 vrećica čaja … Read More
  • Falafel sendviči Sastojci   ·          2 limenke slanutka   ·          2 žličice praška za pecivo   ·    &nb… Read More
  • Čokoladno čudo misscherry Sastojci: ·          Biskvit ·          4 jaja ·          100 g šećera · &… Read More
  • Išleri Sastojci:  o    300 g brašna  o    200 g maslaca  o    40 g šećera  o    1 žumance  o    … Read More
  • Vegetarijanski sladoled Sastojci   ·          100 g bobičastog voća (borovnice, ribizl…)   ·          260 g očišćenih banana   · &… Read More

0 komentari :

Objavi komentar