5. kolovoza 2014.

Salata od lubenice i susama za vrele dane

Lubenica spada među omiljena letnja osveženja. Zato vam mi u „vodiču za tropske dane „ donosimo osvežavajuću salatu od lubenice.




Ako ste pomislili da je ova salata od lubenice voćna i da se njome možete zasladiti, prevarili ste se, ova salata će savršeno pasati uz neko roštiljsko meso ili ribu.
Potrebni sastojci:
1/3 šolje šećera
3 kašike belog vinskog sirćeta
½ kašike soli
salata od lubenice
½ kašike mlevenog đumbira
3 kašike ulja
3 kašike maslinovog ulja
1 ½ kašičica susama, malo preprženog
½ kašičice susamovog ulja
Malo kajenske paprike
2 šolje na kocke isečene lubenice
2 šolje na kocke isečene dinje
1 iseckan krastavac
Listovi zelene salate
Sveži korijander
U manjoj posudi pomešajte šećer, sirće, so i đumbir. Stavite na šporet i zagrejavajte dok se šećer potpuno ne otopi. Prebacite smesu u veću posudu i malo po malo dodavajte maslinovo i obično suncokretovo ulje, naprestano mešaje penjačom dok dolivate ulje, kao da pravite majonez. Zatim, na kraju, dodajte susamovo ulje, susam, so, biber i kajensku papriku.
U velikoj posudi pomešajte dinju i lubenicu, zalijte sa pola šolje dresinga i dodajte zelenu salatu. Na vrh salate možete staviti listove svežeg korijandera ili komadiće prepržene slanine.

0 komentari :

Objavi komentar