5. kolovoza 2014.

Neobična veknica sa sirom i gljivama







Svi smo kao mali voljeli da komadamo hljeb rukama, pa i danas to krišom radimo. Sa ovim receptom se ne trebate kriti. Veknica nudi još i gljive i ukusni sir.



Pravićete ga svaki put iznova i on će nestajati sa stola munjevitom brzinom.

Sastojci:
Veknica
Za smesu gljiva: 350 gr naseckanih gljiva
1 kašika putera
1 kašika sveže iseckane majčine dušice (timijana)
Za veknu:
1 domaći hleb ovalnog oblika
350 gr provolone ili nekog drugog polutvrdog sira naseckanog na kriške
1/2 šolje putera, otopljenog
1/2 šolje sitno naseckanog mladog luka; 2 kašikice maka
Prvo pripremate gljive. Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi sa puterom. Kada se puter otopi, dodajte gljive. Dinstajte 4 do 5 minuta dok ne omekane. Dodajte timijan i kuhajte još 2 do 3 minute.



Rernu zagrejte na 200C. Hleb razrežite uzdužno i popreko da napravite kockice, ali pazite da ne sečete dno vekne (ono mora ostati kao tacna za ovaj obrok). Koristite dobar, oštar nož. Čak i ako vam neki komadić “iskoči”, nije problem – samo ga vratite na njegovo mesto. Tako razrezanu veknu stavite na foliju u tepsiju za pečenje. Kriške sira poredajte između rezova na hlebu, a tu uspite i izdinstane gljive. Prstima ugurajte komadiće gljiva da se lakše upiju u hleb između rezova. Izmešajte puter, luk i mak i pospite po hlebu. Umotajte celu veknu u foliju i pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 200C 15 minuta. Odmotajte hleb i pecite još 10 minuta dok se sir ne otopi. Fenomenalno, zar ne?

izvor: lifepress

0 komentari :

Objavi komentar