5. srpnja 2015.

Pavlova sa borovnicama

Pavlova sa borovnicama Pavlova sa borovnicama

















Kora:
  • 4 bjelanjka
  • 250 grama šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika gustina
Fil s keksom:
  • 200 grama mljevenog keksa
  • sok od borovnice
  • šolja borovnica
Krema:
  • ½ l mlijeka
  • 100 grama šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 4 žumanjka
  • 2 kašike gustina
  • 1 kašika brašna
  • 200 ml slatke pavlake
  • slatko od borovnica
Krema 2:
  • 200 ml slatke pavlake
Način pripreme:
Na pek papiru napravite krug prečnika 25 cm i papir stavite na pleh od šporeta tako da ona strana na kojoj ste crtali krug bude okrenuta prema dole. Umutite bjelanjke,postepeno dodavati šećer i mutiti i na kraju dodati gustin i ocat.Na krug koji ste nacrtali nanesite umućeni snijeg tako da okolo bude više snijega a sredina da bude udubljena.Pecite na 15o stepeni sat vremena,nakon sat isključite rernu i koru ostavite jos sat u rerni.
U mljeveni keks dodjate borovnice i dodajite sok po potrebi da masa bude toliko mekama da se može fino nanjeti na koru.
Mlijeko sa šećerom stavite da prokuha ali predhodno od mlijeka malo oduzmite i ostavite na stranu. Žumanjke, vaniliju šećer, gustin i brašno umutite pa dodajte u to onaj ostavljeni dio mlijeka, kad je mlijeko prokuhalo tu smjesu saspite u njega i skuhajte kao puding. Kremu potpuno ohladite i sastavite sa umućenom slatkom pavlakom i slatkom od borovnica da se dobije ova ljubičasta boja. Nanesite kremu na fil od keksa.
Umutite slatko vrhnje i nanesite ga na kolač, ukrasite borovnica, a i čokoladom.
Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar