Pettit keks
Kreme:
Priprema kore:
Zutanjke, secer i margarin pjenasto izmiksati,U priredjenu smijesu dodati naribanu koricu i sok od narance, orahe kakao i brasno pomesano sa pecilnim praskom. Dodajuci mljeko. Na kraju kuvacom zamesati snijeg od belanjaka. Peci u plehu srednje velicine 20 minuta na cc.200 stupnjeva. Pecenu koru kad se ohladi prerezati uzduz.
Krema:
Zutanjke, jaja dobro izmiksati sa secerom, dodati brasno, skrob i razbistriti sa 2,5 dcl mlijeka
7,5 dcl mlijeka, vanili secer, koricu limuna staviti da zavre. U zavrelo mlijeko zakuhati gornju masu. Kuhati 15 minuta na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Kremu razdjeliti u 2 djela. U jedan dio vrele kreme dodati cokoladu ribanu, koru i sok od jedne vece narance. U hladne kreme dodati izradjeni maslac ili margarin.
Zutanjke, jaja dobro izmiksati sa secerom, dodati brasno, skrob i razbistriti sa 2,5 dcl mlijeka
7,5 dcl mlijeka, vanili secer, koricu limuna staviti da zavre. U zavrelo mlijeko zakuhati gornju masu. Kuhati 15 minuta na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Kremu razdjeliti u 2 djela. U jedan dio vrele kreme dodati cokoladu ribanu, koru i sok od jedne vece narance. U hladne kreme dodati izradjeni maslac ili margarin.
Finis:
Preko prve kore (poprskane sa malo mlijeka) premazati bijelu kremu, preko poloziti drugu tamnu koru. Potom naneti 2/3 cokoladne kreme, a preko iste naredjati pettit keks umakan u sok od cedjene narance. Na kraju premazati sa ostatkom cokoladne kreme i bogato posuti mljevenim orasima i grubo ribanom cokoladom.
Uzitak staviti par sati na hladjenje.
Uzitak staviti par sati na hladjenje.
Sluziti uz neko dobro pjenusavo vino.
Dobar tek!
Napomene: Kolac je veoma bogatog okusa. Za svecanije prilike moze se prevuc glazurom od cokolade. A u varijanti pecenja u okruglom kalupu moze biti fantasticna torta.
Napomene: Kolac je veoma bogatog okusa. Za svecanije prilike moze se prevuc glazurom od cokolade. A u varijanti pecenja u okruglom kalupu moze biti fantasticna torta.
0 komentari :
Objavi komentar