1. prosinca 2014.

Puding kolač od čoklade i mente, Choco-mint pudding cake

Moja prva reakcija kada sam isprobala ovaj kolač: Moram ga podijeliti s vama a vi ga morate isprobati.
Obožavateljica sam kolača i slatkoga općenito od samog početka mog života. Mama me kad sam bila mala vjerojatno hranila samo sa šećerom te mi tako "usadila" opsesiju za slatkim. Probala sam jako puno kolača u životu i kako je vrijeme prolazilo tako bi se mijenjali omiljeni kolači na mojoj listi. Prije nekoliko godina primjetila sam da mi je teško zadovoljiti želju za slatkim onako pošteno. Uvijek bi se poželjela nekog posebnog kolača, nekog posebnog okusa koji do sad još nisam probala. Pronašla bi tu i tamo neki kolač koji bi mi se svidio i onda bi ga pekla i pekla dok mi nije i on dosadio. (Hm, evo opet mog kroničnog nezadovoljstva :-)). I onda...prije par dana čitam ja Pamelin blog sa http://charmpam.blogspot.com/ i vidim da je postavila mali izazov za Ajme koliko nas je  i to sa glavnom namjernicom: mentom. Nikad nisam pravila kolače sa mentom, a ne upotrebljavam je ni pri kuhanju ostalih jela. Ali volim mojito i After eight. :-) To znači da bi mi se dopao i neki kolačić u kombinaciji sa mentom. Naravno, uslijedilo je googlanje i to uspješno. Na linku http://simplyrecipes.com/recipes/mint_chocolate_pudding_cakes/ pronašla sam kolačić koji sam odlučila isprobati za ovaj izazov.









Puding kolač od čokolade i mente

Potrebno vam je:
170 g tamne čokolade
1/2 šalice maslaca (oko 100g)
3 jaja + 3 žutanjka
1/3 šalice šećera
1/4 šalice brašna
1 1/4 žlićice ekstrakta mente
malo soli

Priprema:
Stavite pećnicu zagrijavati na 190 C. Dobro namastite 6 kalupa od 1.5-2 dl volumena (ja sam koristila limene kalupe za mini kuglof, no ovaj kolač možete peći i u malim keramičkim šalicama ili kalupima za rožatu). Otopite maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte rastopljeni maslac i čokoladu te na kraju ekstrakt mente i sol. Smjesu sipajte u kalupe i stavite na protvan pa u pećnicu. Pecite oko 10 min. Pećeni bi trebali biti kada ih protreste a da su u sredini još tekući. Pecite dodatno po potrebi. Ostavite da se malo ohlade, pa ih servirajte u kalupićima ili prođite nožem oko kalupa pa ih prevrnite na tanjur i poslužite sa sladoledom ili voćem. 



Ovaj kolač je apsolutna fantazija. Kad ga jedete još onako toplog iznutra će vam se izliti topla krema a sladoled će vas hladiti. Na kraju kad sve pojedete i poližete tanjur ostat će vam hladan okus mente koji će vas još neko vrijeme podsjećati na ovaj bajkoviti desert. Vjerujem da bi i vi mogli pisati priče dok ga jedete, jednostavno vas obuzmu svi ti okusi, teksture i mirisi. 









Nakon isprobanog kolačića odlučila sam se počastim i s jedim mojitom.


Evo i kratkog recepta:      

  MOJITO
Potrebno: 1 limeta
          3 listića mente
          4 žlice bijelog ruma (Bacardi)
          1-1,5 dcl mineralne vode
          leda
          3 žlice šećernog sirupa (kojeg će te napraviti tako da u šalicu stavite 3 žl šećera i 3 žl vode te stavite u mikrovalnu na 2 min, promješate te stavite još 1 min, ohladiti)

Priprema: Pola limete narežite na ploškice, a pola ocijedite sok. U visoku čašu stavite listiće mente, narezanu limetu, sirup i sok limete. Lagano žlicom pritiskajte i miješajte sve zajedno da menta pusti aromu. Dodajte rum pa led i na kraju zalijte s mineralnom vodom do vrha. Promješajte i ukrasite kriškom limete i listićem mente. Uživajte!

0 komentari :

Objavi komentar