Dakle, recept iz bakine bilježnice kaže:
UŠTIPCI
Vilicom umutiti jaja, šećer i rum toliko da se jaja u potpunosti razbiju i sjedine s ostalim namirnicama. U smjesu dodati 2 čvrsta jogurta i lagano umiješavati, da se smjesa ne razvodni. I na kraju, također lagano umiješati brašno i prašak za pecivo, sve dok ne nestane grudica.
Od takve smjese raditi ćemo noklice koje ćemo ubacivati u vruće ulje (u svakoj turi toliko noklica da imaju mjesta sve isplivati na površinu).
No jedan trik koji moja mama koristi je da žlicu s kojom radi noklice prvo umoči u šalicu rakije, pa tek onda krene zagrabiti smjesu. Na taj način noklica se ne prima za žlicu, ali i pije manje ulja pri prženju.
Ulja mora biti dovoljno da noklice u njima mogu plivati. Kada isplivaju na površinu, pecite ih sve dok ne dobiju blago zlatnu boju.
Tada ih okrenite na drugu stranu i pecite do iste mjere (no provjeravajte, jer će im na drugoj strani trebati puno manje da se ispeku).
Pržene uštipke vadite na salvetu koja će upiti višak masnoće.. te ih poslužite vruće!
Uštipci se mogu jesti zaista s čime god volite. Kod nas doma najbolje
prolazi domaći pekmez od šljiva.. A ja ih volim s nutelom ili peanut
butterom.
Tradicija ili novotarija.. to je vaš izbor. Ni jedno od toga neće biti greška, jer fini su sami po sebi, bez ikakvih dodataka.
Dobar tek!
UŠTIPCI
2 jaja + 2 žlice šećera + malo ruma
2 jogurta
1/2 praška za pecivo
2 jogurta
1/2 praška za pecivo
14 žlica brašna
Vilicom umutiti jaja, šećer i rum toliko da se jaja u potpunosti razbiju i sjedine s ostalim namirnicama. U smjesu dodati 2 čvrsta jogurta i lagano umiješavati, da se smjesa ne razvodni. I na kraju, također lagano umiješati brašno i prašak za pecivo, sve dok ne nestane grudica.
Od takve smjese raditi ćemo noklice koje ćemo ubacivati u vruće ulje (u svakoj turi toliko noklica da imaju mjesta sve isplivati na površinu).
No jedan trik koji moja mama koristi je da žlicu s kojom radi noklice prvo umoči u šalicu rakije, pa tek onda krene zagrabiti smjesu. Na taj način noklica se ne prima za žlicu, ali i pije manje ulja pri prženju.
Ulja mora biti dovoljno da noklice u njima mogu plivati. Kada isplivaju na površinu, pecite ih sve dok ne dobiju blago zlatnu boju.
Tada ih okrenite na drugu stranu i pecite do iste mjere (no provjeravajte, jer će im na drugoj strani trebati puno manje da se ispeku).
Pržene uštipke vadite na salvetu koja će upiti višak masnoće.. te ih poslužite vruće!
Tradicija ili novotarija.. to je vaš izbor. Ni jedno od toga neće biti greška, jer fini su sami po sebi, bez ikakvih dodataka.
Dobar tek!
0 komentari :
Objavi komentar