6 većih narandzi,
250 ml hladne vode,
Priprema:
Izaberite narandze lepih, debelih kora. Operite ih, prepolovite i ocedite (sok sačuvajte i popijte ga u toku dana jer će kasnije biti gorak).
Oceđene narandze očistite tako da vam ostane samo debela kora. Narežite ih na duguljaste trakice (debljine 5-8 mm, dužine oko 5 cm).
Narezanu narandzinu koricu stavite u keramičku posudu i napunite s toliko vode da ih pokrije.
Držite ih tako u vodi 6 dana i svaki dan po tri puta (ujutro, popodne i uvece) menjajte im vodu. Ako koji dan zaboravite promeniti vodu, ostavite ih dan duže .
Obavezno ih držite na sobnoj temperaturi, nikako ih nemojte iznositi napolje na hladnoću (ovo se odnosi na ceo postupak).
Nakon 6 dana natapanja, narandze prokuvajte u 500 ml hladne vode oko 15–20 minuta da omekšaju. Korice narandze ocedite. Tačno 250 ml te vode u kojoj su se narandze kuvale sačuvajte i u nju uspite 500 g šećera.
Napravite šećerni sirup, dodajte korice i kuvajte ih oko 20 minuta. Prokuvane korice narandze stavite da se ocede pa ih odmah uvaljajte u kristal šećer. Tako uvaljane korice ostavite na kuhinjskoj rešetki da se suše.
Za čokoladnu glazuru: rastopite 100 g tamne čokolade sa 72% kakaa s malo mleka ili koristite domacu cokoladu pa polovice korica narandza umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da se suše.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar