5. prosinca 2014.

LANCASHIRE HOTPOT - janjetina i krumpir na Engleski nacin



Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  900g janjetina (vrat)
  •  2 luk (vece velicine)
  •  1 mrkva
  •  1 pastrnjak ili repa
  •  3 krumpir (vece velicine)

  •  2-3 lovorov list
  •  1 zlicica secer
  •  20g maslac
  •  2-3 zlicice Worcestershire umak
  •  2 zlice majcina dusica
  •  1 kocka za juhu ( kokosja ili janjeca)
  •  600ml voda
  •   sol
  •   papar

Priprema

Težina:
Jednostavno

  1. U originalnom starom receptu koristila se ovcetina, u danasnje vrijeme priprema se uglavnom sa janjetinom. 
    Isto tako u originalnom  receptu dodaju se i janjeci bubrezi ili krvavice. Za intezivniji i bogatiji okus ovog jela ili ako jednostavno zelite pripremiti staru verziju ovog recepta onda savjetujem da dodate krvavice ili bubrege. Sve sitno nasjeckano.
    Sto se tice krumpira mozete pripremiti sa brasnastim ili sa krumpirom tvrde teksture, kako zelite. 
    Umjesto luka mozete dodati nasjeckani poriluk ili kombinirati obadvoje.
    Od korjenastog povrca dodajte obavezno mrkvu i pastrnjak, ako nemozete naci pastrnjak onda dodajte repu (svjezu, ne kiselu! :-) )




  2. Meso narezati na male komadice. Dodati samo malo soli, papra i secer i sve promijesati. Uvaljati u brasno i isprziti samo na par minuta tek toliko da dobije boju. Ostaviti na toplom. 
  3. Luk nasjeckati na kolutove.
    Povrce na male komade.
    Krumpir mozete samo oprati i ostaviti koru. Narezati na ploske.
  4.    
    Vatrostalnu zdjelu premazati sa maslacem.
    Zatim slagati: prvi red krumpira, pa red luka, red mesa i povrca, dodati zacine, sol i papar i zavrsiti sa redom krumpira i jos malo posoliti i popapriti po potrebi.

  5. U 600ml vode otopiti kocku za juhu, dodati Worstershire umak i preliti preko slozenca. Dodajte vode da bude nesto malo manje od zadnjeg reda krumpira dakle nesmije biti preko. 
    Krumpir premazati sa otopljenim maslacem. 
    Poklopiti ili  dobro prekriti sa folijom.
    Staviti peci u vec zagrijanu pecnicu na 170 C. 
    Peci oko sat i pol, ako pripremate sa ovcetinom onda 2 - 2 i pol sata. Izvaditi, maknuti foliju ili poklopac i vratiti u pecnicu da se jos malo zapece , oko 15 minuta. 
  6. Servirajte uz salatu po izboru.

0 komentari :

Objavi komentar