9. prosinca 2014.

Karamel-applecake


Karamel-appelcake by Rudolph van Veen

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Prhka podloga

  •  300 g integralnog brašna
  •  200 g maslaca
  •  100 g

    šećera
  •  1 jaje
  • Biskvit s jabukama

  •  2 jabuke
  •  115 g maslaca
  •  115 g šećera u prahu
  •  3 jaja
  •  130 g glatkog brašna
  •  5 g praška za pecivo
  • Umak od karamela

  •  150 g šećera
  •  1 dl slatkog vrhnja
  •  prstohvat soli
  •  75 g maslaca
  • Ostalo

  •   jabuke za izradu ukrasa
  •   maslac za omazivanje kalupa
  •   kalup, pravokutni 20x28 cm ili okrugli 30 cm, s odvojivim dnom ili niski za pite

Priprema

Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Jednostavno
  1.   Karamel-appelcake by Rudolph van Veen 
    Cijeli postupak pripreme možete vidjeti na 24Kitchen 
    http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/karamel-appelcake
  2. Podloga od integralnog brašna

    Na radnu plohu prosijte integralno brašno. Dodajte mu šećer i malo omekšali maslac. Rukama izgnječite, dodajte jaje, pa umijesite glatko tijesto. Neka vas ne brine što će se u početku sastojci teže spajati, nemojte dodavati nikakvu tekućinu. 
    Umiješeno tijesto oblikujte u valjak i malo spljoštite kako bi se brže rashladilo prije valjanja. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak (ubrzat ćete ako stavite na 15-20 minuta u zamrzivač)
  3. Biskvit s jabukama

    Izmiksajte omekšali maslac i šećer u prahu u kremastu smjesu. Dodavajte zatim i jedno po jedno jaje kako se ne bi stvarale masne grudice ako odjednom dodate sva jaja. Kad se smjesa ujednači, dodajte i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

    Jabuke ogulite i prerežite na četvrtine da lakše odstranite sjemenke. Zatim očišćene komade narežite svaki na 3 ploške (ukupno ćete dobiti 24 ploške)
  4. Slaganje kolača:

    Izvadite tijesto za podlogu iz hladnjaka i razvaljajte par centimetara veće od veličine kalupa, na nekih pola centimetra debljine.


    Kalup omažite maslacem, pa u njega utisnite razvaljano tijesto, poravnajte rubove i odrežite viškove (ne bacajte višak tijesta, zamrznite, pa kad vas uhvati volja, napravite keksiće!).
    Tako pripremljenu podlogu dobro izbockajte viljuškom kako se tijesto u toku pečenja ne bi napuhavalo.
    Na podlogu istresite većinu biskvitne smjese, poravnajte i na nju poslažite narezane jabuke. Rasporedite po njima i ostatak smjese.
  5. Ovako pripremljen kolač stavite peći u pećnicu zagrijanu na 160-170°C. Pecite minimalno 30 minuta ili dok površina biskvita ne dobije lijepu zlatnu boju (mojoj pećnici je trebalo 40 minuta na 160°C).
    Pečeni kolač izvadite iz pećnice i, ako ste pekli u odvojivom kalupu, maknite bočni dio, pa stavite na dasku ili pladanj za posluživanje.
  6. Umak od karamela

    U zagrijanu zdjelu stavite trećinu šećera, pa na umjerenoj vatri topite. Ne miješajte žlicom, već okrećite povremeno zdjelu kako bi se šećer u zdjeli miješao. Kad se rastopi, dodajte drugu trećinu, pa nakon toga i ostatak šećera. Pazite da karamel ne postane pretaman i gorak!
    U sasvim rastopljeni karamel ulijte slatko vrhnje i zagrijavajte dalje da se sastojci sjedine. U ovom trenutku u karamel dodajte i prstohvat soli. Ovo će savršeno izbalansirati okuse i neutralizirati onu jaku slatkoću karamela. Nemojte to propustiti!
    Zatim maknite s vatre, pa umiješajte maslac. Kako se maslac bude hladio, karamel će postajati kremastiji.
  7. Pečeni kolač izbodite viljuškom. Žlicom polako zalijevajte karamel umakom koji će se upijati tamo gdje ste proboli nadjev. Upravo će to kolač učiniti savršenim!
  8.   Karamel-appelcake by Rudolph van Veen 
    Po želji možete napraviti ukrase od jabuka i poslagati ih na kolač. U videu je lijepo prikazano kako napraviti spiralne stepenice - i ja sam ih napravila i mogu reći da je vrlo jednostavno, a lijepo izgleda. Ako ste vješti, možete napraviti i labuda.

Posluživanje

Najbolje od svega je što uopće ne morate čekati da se ovaj kolač ohladi! Poslužite ga toplog, a možete mu za kontrast dodati kuglicu sladoleda od vanilije.

coolinarka.com

0 komentari :

Objavi komentar