Sastojci
- Broj osoba:
Prhka podloga
- 300 g integralnog brašna
- 200 g maslaca
-
100 g
šećera - 1 jaje
Biskvit s jabukama
- 2 jabuke
- 115 g maslaca
- 115 g šećera u prahu
- 3 jaja
- 130 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
Umak od karamela
- 150 g šećera
- 1 dl slatkog vrhnja
- prstohvat soli
- 75 g maslaca
Ostalo
- jabuke za izradu ukrasa
- maslac za omazivanje kalupa
- kalup, pravokutni 20x28 cm ili okrugli 30 cm, s odvojivim dnom ili niski za pite
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Cijeli postupak pripreme možete vidjeti na 24Kitchen
http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/karamel-appelcake -
Podloga od integralnog brašna
Na radnu plohu prosijte integralno brašno. Dodajte mu šećer i malo omekšali maslac. Rukama izgnječite, dodajte jaje, pa umijesite glatko tijesto. Neka vas ne brine što će se u početku sastojci teže spajati, nemojte dodavati nikakvu tekućinu.
Umiješeno tijesto oblikujte u valjak i malo spljoštite kako bi se brže rashladilo prije valjanja. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak (ubrzat ćete ako stavite na 15-20 minuta u zamrzivač) -
Biskvit s jabukama
Izmiksajte omekšali maslac i šećer u prahu u kremastu smjesu. Dodavajte zatim i jedno po jedno jaje kako se ne bi stvarale masne grudice ako odjednom dodate sva jaja. Kad se smjesa ujednači, dodajte i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Jabuke ogulite i prerežite na četvrtine da lakše odstranite sjemenke. Zatim očišćene komade narežite svaki na 3 ploške (ukupno ćete dobiti 24 ploške) -
Slaganje kolača:
Izvadite tijesto za podlogu iz hladnjaka i razvaljajte par centimetara veće od veličine kalupa, na nekih pola centimetra debljine.
Kalup omažite maslacem, pa u njega utisnite razvaljano tijesto, poravnajte rubove i odrežite viškove (ne bacajte višak tijesta, zamrznite, pa kad vas uhvati volja, napravite keksiće!).
Tako pripremljenu podlogu dobro izbockajte viljuškom kako se tijesto u toku pečenja ne bi napuhavalo.
Na podlogu istresite većinu biskvitne smjese, poravnajte i na nju poslažite narezane jabuke. Rasporedite po njima i ostatak smjese. -
Ovako pripremljen kolač stavite peći u pećnicu zagrijanu na 160-170°C. Pecite minimalno 30 minuta ili dok površina biskvita ne dobije lijepu zlatnu boju (mojoj pećnici je trebalo 40 minuta na 160°C).
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i, ako ste pekli u odvojivom kalupu, maknite bočni dio, pa stavite na dasku ili pladanj za posluživanje. -
Umak od karamela
U zagrijanu zdjelu stavite trećinu šećera, pa na umjerenoj vatri topite. Ne miješajte žlicom, već okrećite povremeno zdjelu kako bi se šećer u zdjeli miješao. Kad se rastopi, dodajte drugu trećinu, pa nakon toga i ostatak šećera. Pazite da karamel ne postane pretaman i gorak!
U sasvim rastopljeni karamel ulijte slatko vrhnje i zagrijavajte dalje da se sastojci sjedine. U ovom trenutku u karamel dodajte i prstohvat soli. Ovo će savršeno izbalansirati okuse i neutralizirati onu jaku slatkoću karamela. Nemojte to propustiti!
Zatim maknite s vatre, pa umiješajte maslac. Kako se maslac bude hladio, karamel će postajati kremastiji. -
Pečeni kolač izbodite viljuškom. Žlicom polako zalijevajte karamel umakom koji će se upijati tamo gdje ste proboli nadjev. Upravo će to kolač učiniti savršenim!
-
Po želji možete napraviti ukrase od jabuka i poslagati ih na kolač. U videu je lijepo prikazano kako napraviti spiralne stepenice - i ja sam ih napravila i mogu reći da je vrlo jednostavno, a lijepo izgleda. Ako ste vješti, možete napraviti i labuda.
Posluživanje
Najbolje od svega je što uopće ne morate čekati da se ovaj kolač ohladi! Poslužite ga toplog, a možete mu za kontrast dodati kuglicu sladoleda od vanilije.coolinarka.com
0 komentari :
Objavi komentar