9. prosinca 2014.

Domaći ražani hljeb


Domaći ražani hleb



Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  •  150 g Ražanog brašna
  •  350 g Pšeničnog brašna
  •  20 g Kvasca
  •  320 ml Mlake vode
  •  Pola kašike Soli
  •  Pola kašike Šećera
  •  1 šoljica Maslinovog ulja
  •  Po želji Laneno seme,suncokret i semenke bundeve

Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Jednostavno

  1. Laneno seme pola sata pre pripreme preliti vrelom vodom da semenke nabubre.
    Zatim ih ocediti i nastaviti sa radom.




  2. U ciniju u kojoj cete mesiti hleb pomesati obe vrste brasna,secer,so i semenke,zatim dodati ulje.
  3. Kvasac razmutiti u mlakoj vodi,dodati u brasno i zamesiti glatko i meko testo,ciniju umotati u kesu i ostaviti da testo nadodje.
  4. Radnu povrsinu namazati maslinovim uljem i kad je testo nadoslo,razmesiti ga i formirati veknu.
    Pleh obloziti papirom za pecenje,formiranu veknu prebaciti u pleh pokriti kesom i ostaviti da jos malo nadodje.
  5. Ukljuciti rernu na 220 stepeni,nozem zaseci veknu i peci hleb nekih sat vremena od prilike.
    Kad je hleb gotov izvaditi ga i prekriti pamucnom krpom da odstoji,zatim ga izvaditi iz pleha,umotati u krpu i ostaviti da se ohladi.Da bi ostao mek,pozeljno je da hleb uvek stoji u krpi ili u pamucnoj vrecici.
  6.   Domaći ražani hleb
    Uzivajte i prijatno !!!

0 komentari :

Objavi komentar