30. lipnja 2014.

Španski vjetar

Sastojci za koru

10 bjelanaca
300 gr secera
2 kasike limunovog soka
(od ovih sastojaka se prave 2 kore)

Sastojci za fil:
10 zumanaca
100 gr. secera
7 kas.brasna
1 l mlijeka



250 gr. maslaca + 2 kasike secera u prahu
150 gr pecenog mljevenog ljesnika
200 gr nugata (ili cokolade)
2 slaga za ukrasavalje (od toga se premaze tanki sloj slaga po filu od nugata)

Priprema Kora:
Umutiti 5 bjelanaca sa 150 gr secera i 1 kasikom limunovog soka.
Kada se masa cvrsto umuti staviti da se pece na 150 C oko 60 min. Pleh velicine 23×32 oblozen pek papirom.
Praviti takve dvije kore, ja sam ih pekla istovremeno u dva pleha.
Ps: ako se kora odigne malo je bockati cackalicom.



Fil:
Umutiti 10 zumanaca sa 100 gr secera. Potom dodati 7 kasika brasna i 200 ml mlijeka pa skuvati na pari u ostalih 800 ml mlijeka da bude gusto.
Kad se ohladi dodati umucen maslac sa 2 kasike secera u prahu.
Fil podjeliti na 3 dijela:
U jedan dio dodati 200 gr istopljenog nugata (ili cokolade).
U drugi dio dodati 150 gr mljevenog ljesnika.
Treci ostaviti da bude zut.
Slagati:
Staviti jednu koru + fil od nugata + tanki sloj slaga + druga kora + fil od ljesnika + zuti fil odozgo premazati slagom.
Ja sam pravila talase po torti kao da puše vjetar i posula mljevenim ljesnikom.

Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar