Sastojci za
koru
10 bjelanaca
300 gr
secera
2 kasike
limunovog soka
(od ovih
sastojaka se prave 2 kore)
Sastojci za
fil:
10 zumanaca
100 gr.
secera
7 kas.brasna
1 l mlijeka
150 gr
pecenog mljevenog ljesnika
200 gr
nugata (ili cokolade)
2 slaga za
ukrasavalje (od toga se premaze tanki sloj slaga po filu od nugata)
Priprema
Kora:
Umutiti 5
bjelanaca sa 150 gr secera i 1 kasikom limunovog soka.
Kada se masa
cvrsto umuti staviti da se pece na 150 C oko 60 min. Pleh velicine 23×32
oblozen pek papirom.
Praviti
takve dvije kore, ja sam ih pekla istovremeno u dva pleha.
Ps: ako se
kora odigne malo je bockati cackalicom.
Fil:
Umutiti 10
zumanaca sa 100 gr secera. Potom dodati 7 kasika brasna i 200 ml mlijeka pa
skuvati na pari u ostalih 800 ml mlijeka da bude gusto.
Kad se
ohladi dodati umucen maslac sa 2 kasike secera u prahu.
Fil podjeliti
na 3 dijela:
U jedan dio
dodati 200 gr istopljenog nugata (ili cokolade).
U drugi dio
dodati 150 gr mljevenog ljesnika.
Treci
ostaviti da bude zut.
Slagati:
Staviti
jednu koru + fil od nugata + tanki sloj slaga + druga kora + fil od ljesnika +
zuti fil odozgo premazati slagom.
Ja sam
pravila talase po torti kao da puše vjetar i posula mljevenim ljesnikom.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar