5 namirnica čije 'otpatke' nikako ne treba bacati
Znate li da je ljuska luka
i češnjaka njihov najzdraviji dio, a dlakava kora kivija bogatija
antioksidansima od pulpe? Izdvojili smo pet namirnica čije "otpatke"
nikako ne trebate bacati
Korica limuna
Bijela opna koja se nalazi između kore i samog ploda
neprskanog, domaćeg limuna odličan je izvor antioksidansa. Puna je flavonoida
koji reguliraju razinu kolesterola i djeluju kao prirodni pročišćivači
organizma. Evo kako da iskoristite sve blagodati ovog citrusa: u posudu
izribajte koricu limuna, prelijte vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta,
pa u tu smjesu iscijedite malo limunova soka. Za detoksikaciju organizma
preporučuje se da napitak pijete svako jutro na prazan želudac.
Ljuska
crvenog luka i češnjaka
Iako su najčešće korišteno povrće, koje se stavlja u gotovo svako kuhano jelo, malo su nam znana odlična svojstva ljuske crvenog luka i češnjaka. Ljuska luka prebogata je flavonoidom kvercetinom, takozvanim kraljem flavonoida, odličnim antioksidansom s protuupalnim svojstvima. Da biste iskoristili zdrave sastojke iz ljuske, jednostavno je kuhajte u juhama i drugim kuhanim jelima. Prije posluživanja izvadite ljuske iz jela.
Iako su najčešće korišteno povrće, koje se stavlja u gotovo svako kuhano jelo, malo su nam znana odlična svojstva ljuske crvenog luka i češnjaka. Ljuska luka prebogata je flavonoidom kvercetinom, takozvanim kraljem flavonoida, odličnim antioksidansom s protuupalnim svojstvima. Da biste iskoristili zdrave sastojke iz ljuske, jednostavno je kuhajte u juhama i drugim kuhanim jelima. Prije posluživanja izvadite ljuske iz jela.
Listići
celera
Celer je veoma zdravo povrće, a u njegovim listićima nalazi se riznica zdravlja! Listovi celera prebogati su vitaminom C, a imaju i gotovo pet puta više kalcija i magnezija od stabljike. Listove kuhajte u raznim jelima ili ih iskoristite za salate i umake.
Celer je veoma zdravo povrće, a u njegovim listićima nalazi se riznica zdravlja! Listovi celera prebogati su vitaminom C, a imaju i gotovo pet puta više kalcija i magnezija od stabljike. Listove kuhajte u raznim jelima ili ih iskoristite za salate i umake.
Kora
kivija
Iako ne izgleda baš lijepo, kora kivija zdravija je od pulpe kivija i vrlo je preporučljiva za konzumiranje jer sadrži tri puta više antioksidansa od pulpe i antialergijska svojstva. Zbog "dlakavosti", koru je najbolje dodavati u guste sokove od voća i povrća.
Iako ne izgleda baš lijepo, kora kivija zdravija je od pulpe kivija i vrlo je preporučljiva za konzumiranje jer sadrži tri puta više antioksidansa od pulpe i antialergijska svojstva. Zbog "dlakavosti", koru je najbolje dodavati u guste sokove od voća i povrća.
Stabljika
brokule
Tvrda stabljika ovog povrća obiluje
vlaknima. Nemojte je bacati, kada kuhate brokulu, prvo isjeckajte stabljiku,
stavite u vodu i pustite da kratko prokuha, a potom dodajte ostatak brokule.
Osim toga, stabljiku možete izrezati na kolutiće ili izribati i jesti u
sendviču ili salati. Ako vam je okus prejak, neutralizirajte ga s malo limuna i
maslinova ulja.
Važan savjet: Upotreba ljuske luka, kivija i
limuna preporučuje se samo kada je namirnica ekološkog porijekla.
0 komentari :
Objavi komentar