13. rujna 2014.

Ukusni zapečeni takosi sa mljevenim mesom

Omiljena mješavina mesa, začina i sosa, upakovana u tortilje i zapečena u rerni. Takosi neće pucati niti se lomiti nakon pečenja. 


Važno je da pustite meso da se dinsta duže, da dobijete sočan sos.
Tako savjetuju na blogu Mommyimhungry, gde smo pronašli recept.

Sastojci:
takosi zapeceni

  • 910 gr mljevene teletine (svinjetine, piletine, …)
  • 1 manji crveni luk, nasjeckan
  • Oko 100 gr zelenih ljutih papričica, nasjeckanih
  • Mješavina začina za takose (kako da je napravite pročitajte na kraju teksta)
  • 225 gr paradajz sosa
  • 450 gr kuhanog, izgnječenog pasulja
  • 2 šolje narendanog ementaler (ili bri sira, ili nekog sličnog)
  • 18-20 tortilja
  • Još, po želji: paradajz (nasjeckan), salsa sos, pavlaka, masline (nasjeckane)
Zagrijte rernu na 200-210C. U tavi udinstajte luk na srednjoj temperaturi, pa dodajte mljeveno meso i dinstajte dok ne omekne. Ocjedite višak tečnosti (ako je ima), dodajte ljute papričice, gnječeni pasulj, paradajz sos i tako začine. Dobro izmiješajte i kuhajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane meka i tečna.




Od tortilja napravite “školjkice” za takose (ako ih ne uspijete pronaći gotove). Premažite ih uljem sa obje strane i stavite preko žice, ali tako da budu prebačeni da im krajevi vise ispod žice da biste dobili oblik školjkica, ili čamčića, koje možete puniti. (Kao na slici). Stavite u zagrijanu rernu kratko dok se ne stvrdnu.
Mješavinu mesa, pasulja i drugih sastojaka sipajte u pečene tortilje (takos školjkice), pa ih redajte u tepsiju. Pospite sir preko svakog takosa, pa stavite u rernu da se peku i to samo na 10 do 15 minuta dok se sir ne otopi, a zapečeni takosi ne ugriju. Izvadite iz rerne i služite sa prilogom po želji.

takosi zapeceni 2
Za takos začin:

  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1/4 kašičice bijelog luka u prahu
  • 1/4 kašičice crvenog luka u prahu
  • 1/4 kašičice crvene papričice u pahuljicama
  • 1/4 kašičice suhog origana
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • 1 ½ kašičica mljevenog kima
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica bibera
Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u dobro zatvorenoj teglici. Cijela ova mješavina je iskorištena u receptu, pomiješana sa malo vode.

0 komentari :

Objavi komentar