Omiljena mješavina mesa, začina i sosa, upakovana u tortilje i zapečena u rerni. Takosi neće pucati niti se lomiti nakon pečenja.
Važno je da pustite meso da se dinsta duže, da dobijete sočan sos.
Sastojci:
- 910 gr mljevene teletine (svinjetine, piletine, …)
- 1 manji crveni luk, nasjeckan
- Oko 100 gr zelenih ljutih papričica, nasjeckanih
- Mješavina začina za takose (kako da je napravite pročitajte na kraju teksta)
- 225 gr paradajz sosa
- 450 gr kuhanog, izgnječenog pasulja
- 2 šolje narendanog ementaler (ili bri sira, ili nekog sličnog)
- 18-20 tortilja
- Još, po želji: paradajz (nasjeckan), salsa sos, pavlaka, masline (nasjeckane)
Zagrijte rernu na 200-210C. U tavi udinstajte luk na srednjoj temperaturi, pa dodajte mljeveno meso i dinstajte dok ne omekne. Ocjedite višak tečnosti (ako je ima), dodajte ljute papričice, gnječeni pasulj, paradajz sos i tako začine. Dobro izmiješajte i kuhajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane meka i tečna.
Od tortilja napravite “školjkice” za takose (ako ih ne uspijete pronaći gotove). Premažite ih uljem sa obje strane i stavite preko žice, ali tako da budu prebačeni da im krajevi vise ispod žice da biste dobili oblik školjkica, ili čamčića, koje možete puniti. (Kao na slici). Stavite u zagrijanu rernu kratko dok se ne stvrdnu.
Mješavinu mesa, pasulja i drugih sastojaka sipajte u pečene tortilje (takos školjkice), pa ih redajte u tepsiju. Pospite sir preko svakog takosa, pa stavite u rernu da se peku i to samo na 10 do 15 minuta dok se sir ne otopi, a zapečeni takosi ne ugriju. Izvadite iz rerne i služite sa prilogom po želji.
Za takos začin:
- 1 kašika čilija u prahu
- 1/4 kašičice bijelog luka u prahu
- 1/4 kašičice crvenog luka u prahu
- 1/4 kašičice crvene papričice u pahuljicama
- 1/4 kašičice suhog origana
- 1/2 kašičice mljevene paprike
- 1 ½ kašičica mljevenog kima
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica bibera
Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u dobro zatvorenoj teglici. Cijela ova mješavina je iskorištena u receptu, pomiješana sa malo vode.
0 komentari :
Objavi komentar