30. studenoga 2014.

Beze torta s bavarskom kremom i borovnicama


beze torta s borovnicama-1
Najbolja su jela ona koja se spremaju s ljubavlju… Evo jedne upravo takve tortice, za mene ona je savršena i ne znam što bih još rekla o njoj. Uživajte! :)
(osim da, iako je rađena drugačijim postupkom, torta je inspirirana ovom tortom kolegice Tamare s bloga Bite my cake)
collage 
Kore
  1. 3 bjelanjka
  2. prstohvat soli
  3. 150 g šećera
  4. 1 žlica škrobnog brašna
Krema
  1. 250 ml mlijeka
  2. 10 g želatine u listićima
  3. 3 žumanjka
  4. 80 g šećera
  5. 1 žlica ekstrakta vanilije
  6. 1 žlica ruma -
  7. 200 ml vrhnja za šlag


  8. + 200 ml vrhnja za šlag
  9. + 200 g borovnica
  10. Šećer u prahu za posipanje - po želji
Kore
  1. Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli dok se ne stisnu, zatim dodati jednu po jednu žlicu šećera i miksati dok se šećer ne otopi i dobijete sjajan šaum. Na kraju umiksati škrobno brašno.
  2. Pomoću slastičarske vrećice ili žlicom na plehu obloženom papirom za pečenje oblikovati dvije kružne kore debljine oko 1,5 cm. Peći oko 50-60 min u pećnici zagrijanoj na na 140°C, dok kore ne počnu dobivati boju.
  3. Ohladiti u otvorenoj pećnici.
Krema
  1. Želatinu u listićima namočite u hladnoj vodi.
  2. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu. Mlijeko zagrijte do vrenja zajedno s rumom i vanilijom. Kad mlijeko zakuha, malu količinu usipajte u žumanjke i promiješajte, a zatim sve to zajedno usipajte u mlijeko i stalno miješajući kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (oko 5-7 min).
  3. Tada maknite s vatre i umiješajte dobro ocijeđenu želatinu.
  4. Ohladite (stisnut će se) pa umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
Slaganje
  1. Na donju beze koru pomoću slastičarske vrećice stisnite bavarsku kremu, preklopite drugom korom pa na nju žlicom stavite sloj šlaga. Posipajte borovnicama i po želji šećerom u prahu. Dobar tek!
Napomena
  1. Ovo su količine za malu tortu promjera cca 18 cm. Bavarske kreme i šlaga bi vam moglo ostati - odlični su kao samostalan desert ili povećajte broj bjelanjaka za kore na 4, a šećera na 200 g.

0 komentari :

Objavi komentar