Najbolja su jela ona koja se spremaju s ljubavlju… Evo jedne upravo takve tortice, za mene ona je savršena i ne znam što bih još rekla o njoj. Uživajte! :)
(osim da, iako je rađena drugačijim postupkom, torta je inspirirana ovom tortom kolegice Tamare s bloga Bite my cake)
Kore
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 1 žlica škrobnog brašna
Krema
- 250 ml mlijeka
- 10 g želatine u listićima
- 3 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žlica ruma -
- 200 ml vrhnja za šlag
- + 200 ml vrhnja za šlag
- + 200 g borovnica
- Šećer u prahu za posipanje - po želji
Kore
- Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli dok se ne stisnu, zatim dodati jednu po jednu žlicu šećera i miksati dok se šećer ne otopi i dobijete sjajan šaum. Na kraju umiksati škrobno brašno.
- Pomoću slastičarske vrećice ili žlicom na plehu obloženom papirom za pečenje oblikovati dvije kružne kore debljine oko 1,5 cm. Peći oko 50-60 min u pećnici zagrijanoj na na 140°C, dok kore ne počnu dobivati boju.
- Ohladiti u otvorenoj pećnici.
Krema
- Želatinu u listićima namočite u hladnoj vodi.
- Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu. Mlijeko zagrijte do vrenja zajedno s rumom i vanilijom. Kad mlijeko zakuha, malu količinu usipajte u žumanjke i promiješajte, a zatim sve to zajedno usipajte u mlijeko i stalno miješajući kuhajte dok se ne počne zgušnjavati (oko 5-7 min).
- Tada maknite s vatre i umiješajte dobro ocijeđenu želatinu.
- Ohladite (stisnut će se) pa umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
Slaganje
- Na donju beze koru pomoću slastičarske vrećice stisnite bavarsku kremu, preklopite drugom korom pa na nju žlicom stavite sloj šlaga. Posipajte borovnicama i po želji šećerom u prahu. Dobar tek!
Napomena
- Ovo su količine za malu tortu promjera cca 18 cm. Bavarske kreme i šlaga bi vam moglo ostati - odlični su kao samostalan desert ili povećajte broj bjelanjaka za kore na 4, a šećera na 200 g.
0 komentari :
Objavi komentar