Vrijeme je da počnemo prikupljati malo svečanija i ne tako svakodnevna jela koja ćemo pripremati za praznike. Ovaj recept za punjena ćureća prsa bi svakako trebalo da privuče vašu pažnju.
Elisa sa bloga Simplyrecipes je podelila ovaj porodični recept tvrdeći da će svi koji ga probaju biti oduševljeni. Mi smo odlučili da probamo i podelimo sa vama.
Potrebni sastojci:
- Oko 1 kg ćurećih prsa
- Puter ili maslinovo ulje
- So
- Malo sušenih vrganja
- Komad slanine
- Pola glavice crvenog luka ili ljutike
- Dve kašike sušenih brusnica
- Kašičica žalfije
- ½ šolje hlebnih mrvica
- Kašika naseckanog peršuna
- 3 kašike pilećeg ili ćurećeg bujona ili vode
- Kašika brašna
- Kašika bujona
- So, biber
Vrganje potopite u vrućoj vodi i ostavite da stoje oko 15 minuta dok ne omekšaju. Kad su omekšali procedite ih i iseckajte.
Slaninu iseckajte na kockice i pržite na tavi dok ne postane hrskava, izvadite je na tanjir sa papirnim ubrusom da upije masnoću. Ako vam je na tavi ostalo najmanje kašika masti nema potrebe za dodavanjem drugih masnoća. Na toj masti dinstajte luk dok ne omekša zatim dodajte brusnice, žalfiju i vrganje. Promešajte i ostavite da se dinsta 2-3 minuta. Na kraju umešajte hlebne mrvice, peršun, komadiće slanine, 3 kašike bujona ili vode, sve promešajte. Ako ste dobili gustu smesu, skinite sa vatre i ostavite da se hladi.
Ćureća prsa očistite od kože i stavite između dva komada plastične folije pa ih batićem lagano istanjite da dobijete veliku šniclu. Meso prvo rasecite, ako je komad baš previše debeo.
Nožem izravnajte grube krajeve pa na meso rasporedite pripremljeni nadev, ali ne skroz do krajeva da ne bi ispao kad ga budete umotavali. Čvrsto zarolajte meso, prekrijte ga (po želji) kožom koju ste skinuali, a zatim sve zavežite uz pomoć kuvarskog konca (na slici).
Stavite rolat na tepsiju premažite puterom ili maslinovim uljem, pospite solju i stavite da se peče 20 minuta na 200C, a zatim smanjite na 160 i pecite još 10-15 minuta.
Od masti koja je ostala od pečenja napravite umak, stavite tepsiju na šporet, dodajte dve kašike putera, dodajte kašiku brašna i sve zalijte bujonom. Začinite po želji, ostavite da prokuva i zgusne se do željene gustine, pa poslužite uz pečenje.
0 komentari :
Objavi komentar