19. rujna 2014.

Parfe torta

Sastojci:



Biskvit:
  • 3  jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 5 kašika mlijeka pomješanog sa rumom
Tamna krema:
  • 10 kašika šećera
  • 300 ml. vode
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 200 gr. tamne čokolade
  • 250 ml. slatke pavlake
  • 3 kesice želatine
Svjetla krema:
  • 10 kašika šećera
  • 300 ml. vode
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 200 gr.bjele čokolade
  • 250 ml. slatke pavlake
  • 3 kesice želatine
Glazura:
  • 50 gr. čokolade
  • 2 kašike ulja
Priprema:


Biskvit dobijamo tako što bjelanca umutimo sa šećerom u čvrst snjeg, dodamo žumanca, brašno, kakao. Pečemo u okruglom kalupu oko 25 cm. Pečen i ohladjen biskvit poprskati rumom i mlijekom.
Tamna krema:
Šećer i vodu lagano kuvati, umutiti 2 bjelanca iposebno 5 žumanaca. Sirup od šećera lagano dodavati belancima pa potom i žumanca spojiti sa ušećerenim bjelancima. Ovu smjesu mješati varjačom ne miksati.Ostaviti da se ohladi, pa u hladno dodati umućenu slatku paavlaku i na kraju želatin. Ovu masu staviti u okrugao kalup mjere kao što je i onaj od biskvita, iostaviti da se dobro stegne i ohladi.
Svetla krema:
Sve isto kao za tamnu samo što je čokolada bela. Takodjer i ova krema mora da stoji u istom kalupu kao tamna krema i biskvit.
Obe kreme kad su se stegle staviti na biskvit prvo tamnu pa svetliju. Rastopiti čokoladu sa uljem i ovom glazurom šerati tortu.
Prijatno i uživajte uz ovu divnu tortu, idealnu za letnje dane.

0 komentari :

Objavi komentar