Mekana i osvježavajuća torta... Ova voćna torta nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Njezini sastojci kao što su svježe jagode i limunov sok čine ju idealnom za ovo doba godine. Donosimo vam recept s bloga sweetsensation-monch Utrošite ćete malo više vremena za njezinu pripremu, ali užitak neće izostati.
Biskvit:
• 5 jaja
• 100 g šećera
• 60 ml jogurta
• 60 ml slatkog vrhnja
• 85 g maslaca
• 60 g oštrog brašna
• prstohvat soli
• 100 g šećera
• 60 ml jogurta
• 60 ml slatkog vrhnja
• 85 g maslaca
• 60 g oštrog brašna
• prstohvat soli
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 175°C. Veliki lim za pečenje dimenzija 30x40cm obložite papirom za pečenje. Razdvojite žumanjke od bjeljanjaka, a maslac otopite. Žumanjcima dodajte polovicu pripremljenog šećera (50 g) i izradite ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti. Umiješajte slatko vrhnje i jogurt, dodajte otopljeni maslac i sve zajedno dobro izradite mikserom. Zatim postepeno umiješajte brašno. Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli i tucite ih na najvećoj brzini dok se ne zapjene. Tada polako počnite dodavati preostali šećer i dalje miksajući dok ne dobijete čvrst snijeg. Nježno umiješajte bjeljanjke u prehodnu smjesu. Smjesu za biskvit ulijte u pripremljeni lim, poravnajte površinu i pecite 10 minuta. Biskvit ne smije potamniti i mora na dodir biti kao spužva (kad ga stisnete prstom, mora se vratiti nazad). Biskvit potpuno ohladite u limu, a zatim odstranite papir za pečenje.
Mousse od jagoda:
• 1,5 žličica želatine u prahu
• 2 žlice hladne vode
• 200 g svježih jagoda
• 3 žlice šećera
• 1 žlica limunovog soka
• 180 ml slatkog vrhnja
• 2 žlice hladne vode
• 200 g svježih jagoda
• 3 žlice šećera
• 1 žlica limunovog soka
• 180 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Želatinu prelijte sa 2 žlice vode i ostavite da nabubri. Jagode ispasirajte i ulijte u lončić. Dodajte im šećer i limunov sok pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zagriju (ne smiju proključati!). Maknite s vatre i dodajte želatinu te miješajte dok se ona sasvim ne otopi. Smjesu prelijte u veću zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom stavite u hladnjak na sat-dva da se stisne. Slatko vrhnje izradite u šlag i umiješajte ga u žele od jagoda. Po potrebi žele izradite mikserom prije dodavanja šlaga kako bi smjesa bila glatka. Također, po potrebi dobiveni mousse stavite u hladnjak na 15-ak minuta prije sastavljanja torte.
Krema od limuna:
• 300 g krem sira
• 3 žlice šećera u prahu
• 2 žlice vanilin šećera (2 paketića)
• korica jednog limuna
• 4 žlice limunovog soka
• 250 ml slatkog vrhnja
• 3 žlice šećera u prahu
• 2 žlice vanilin šećera (2 paketića)
• korica jednog limuna
• 4 žlice limunovog soka
• 250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Krem sir stavite u posudu, dodajte mu šećer u prahu, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve zajedno dobro izradite dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte slatko vrhnje i nastavite miksati na najvećoj brzini dok se vrhnje ne pretvori u šlag. Pazite da ne pretučete šlag. Krema mora biti dovoljno mekana za razmazivanje.
Sastavljanje torte
Biskvit prerežite po širini na tri jednaka dijela (svaki dio će otprilike biti veličine 30x13 cm). Prvi biskvit položite na pladanj za serviranje i premažite ga mousseom od jagoda. Poklopite drugim biskvitom i premažite ga sa otprilike 2/3 kreme od limuna. Završite trećim biskvitom kojeg premažite ostatkom kreme od limuna (premažite samo vrh, ali ne i stranice torte).
0 komentari :
Objavi komentar