12. rujna 2014.

Kiflice punjene pudingom

Fantastično mekane i ukusne kiflice koje će oduševiti vas i vaše ukućane.







Sastojci:

Tijesto:
• 500 gr bijelog brašna
• 1 jušna žlica suhog kvasca
• 2 dcl toplog mlijeka
• 3 jušne žlice šećera
• 1 kesica vanilin šećera
• 1 dl ulja
• 1/2 jušne žlice alkoholnog octa
• prstohvat soli
• 1 jaje
• 1 žumance
Puding:
• 1 kesica pudinga - kombinacija banana-vanila
• 2 žlice šećera
• 2,5 dcl mlijeka
Premaz:
• 1 bjelanjak
• kristal šećer
• po želji možete ih posuti i mljevenim lješnjacima
Priprema:
1. U posudu prosijati brašno, pa dodati suhi kvasac, šećer, vanilin šećer, ulje, ocat, prstohvat soli, 1 jaje + 1 žumance (blago umućeno) i uz dodatak mlakog mlijeka zakuhati fino podatno tijesto.
2. Dobro ga izraditi rukama, jako je dobro za raditi, oblikovati loptu, staviti u plastičnu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da se masa udupla.
3. 2,5 dl mlijeka staviti u šerpu, u drugoj posuditi izmiješati prah za puding sa 2 kašike šećera i dodati od tog pripremljenog mlijeka 2-3 žlice, dobro izmješati da nema grudvica.


4. Ostatak mlijeka zakuhati i skuhati puding koji će biti gušći nego obični.
5. Ostavite sa strane da se ohladi.
6. Na pobrašnjenu plohu prebaciti tijesto koje je naraslo, premjesiti ga rukama i oblikovati opet u loptu.
7. Svaku kiflicu razvaljati u duguljasti ovalni oblik, što tanje.
8. Na vrh staviti žličicu pudinga.
9. Donji dio tijesta zasjeći oštrim nožem na 3-4 mjesta ali ne do kraja.
10. Preklopiti gornji dio tijesta preko pudinga.
11. Sa strana malo zarolati prema unutra i pritisnuti prstima, kako ne bi puding iscurio prilikom pečenja. Zarolati kiflicu prema sebi. Postupak ponovite sa preostalim lopticama tijesta.
12. Formirane kiflice redati u nauljen pleh.
13. Pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu još oko 20-tak minuta.
14. Bjelanjak za premaz blago umutite viljuškom.
15. Nadošle kiflice pomoću kista premažite bjelanjkom i pospite kristal šećerom.
16. Pećnica treba biti zagrijana na 190 stepeni.
17. Stavite kiflice da se peku 10-15 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
18. Kad se ohlade pospite ih šećerom u prahu.

0 komentari :

Objavi komentar