Ukoliko ne želite teške poslastice sa mnogo jaja, teškim kremama i mnogo oraha mi imamo pravi recept za vas, a u pitanju je kremasta pita od kokosa.
Na blogu koji nosi naziv ASpicyperspective, pronašli smo recept za fenomenalno kremastu pitu od kokosa koji smo malko izmjenili i donijeli ga vama.
Na blogu koji nosi naziv ASpicyperspective, pronašli smo recept za fenomenalno kremastu pitu od kokosa koji smo malko izmjenili i donijeli ga vama.
Potrebni sastojci:
Kora
- 1 ¼ šolje brašna
- 100 g hladnog putera
- 1/3 šolje kokosovog brašna
- Malo soli
- 3-5 kašičica ruma od kokosa
Krema
- Puding od vanile skuhan u malo manje od ½ l mlijeka
- Ekstrakt kokosa
- 350 g krem sira
- 2 šolje pavlake za šlag
- Kašičica vanila ekstrakta
- 3 kašike šećera
- Šolja preprženog kokosovog brašna
Da biste pripremili koru, isjecite hladan puter na kockice, kokosovo brašno stavite u multipraktik da se sitno samelje, dodajte brašno pa promiješajte još nekoliko puta, dodajte puter i sve dobro izmiješajte rukama da ne ostanu komadići već da brašno, kokos i puter formiraju nešto nalik mrvicama, na samom kraju dodajte oko četiri kašike veoma hladnog likera od kokosa. Umjesite tijesto, oblikujte loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Uključite rernu da se grije na 180C, a nakon što se tijesto ohladilo razvaljajte ga na radnoj površini i njime obložite malo dublji, okrugli kalup za pitu.
Koru za pitu prekrijte aluminijumskom folijom, pa na foliju uspite pasulj i stavite koru da se peče 15 minuta. Nakon toga sklonite pasulj i foliju pa pecite još 10 minuta.
Izvadite koru da se hladi, a dok je rerna topla tostirajte kokosovo brašno tako što ćete ga na masnom papiru rasporediti u tankom sloju i peći u rerni 3-5 minuta.
Na standardan način skuhan i ohlađen puding od vanile pomiješajte sa ekstraktom kokosa dodajte krem sir i polovicu umućene pavlake za šlag sa tri kašike šećera i ekstraktom vanile, pa sve dobro izmutite mikserom i stavite na hlađenje. Po potrebi dodajte još šećera.
Preko ohlađene kore prelijte kremu od krem sira, preko kreme premažite ostatak šlaga pa pitu bogato pospite tostiranim kokosovim brašnom.
0 komentari :
Objavi komentar