Ako vi spadate u grupu oni kojima je mančmelou mali slatki grijeh, onda morate isprobati ovaj recept za domaću verziju.
Osnovni recept smo pronašli na blogu Cafenilson, gdje su se potrudili da detaljno prenesu uputstva pripreme. Mi smo odlučili da recept malo modifikujemo dodajući kokos.
Sastojci:
Za biskvit:
- 300 gr višenamjenskog brašna
- 100 gr kokosovog brašna
- 112 gr šećera
- 3 jajeta, umućena
- 170 gr putera, nesoljenog
- 1/2 kašike cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 vrećice praška za pecivo (oko 5 gr)
Za pjenasti dio:
- 1/4 šolje (od 250 ml) vode
- 1/4 šolje meda (u originalnom receptu je naveden fruktozni sirup, ali med može sasvim dobro poslužiti, a i zdraviji je)
- 170 gr šećera
- 1 kašika želatina u prahu
- 2 kašike hladne vode
- 2 belanjka, na sobnoj temperaturi
- 1/4 kašičice ekstrakta kokosa (u originalnom receptu je upotrebljen ekstrakt vanile)
Čokoladna glazura:
- 340 gr čokolade za kuhanje
- 57 gr kakao putera (ili običnog ulja ili putera izmješanog sa kakaom)
Prvo pripremite biskvit. Pomešajte sve suhe sastojke za biskvit (brašno, kokos, so, prašak za pecivo, cimet, šećer). Mješajući mikserom na nižoj jačini dodajte u tu smjesu puter i mješajte dok ne dobijete grudvičastu smjesu, pa dodajte jaja i miksajte dok se sve ne sjedini.
Tijesto razvucite na radnoj površini u oblik diska, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru na sat vremena (može stajati i do 3 dana).
Nauljite i pobrašnavite tepsiju (ili koristite papir za pečenje) i uključite rernu na 200C.
Tijesto razvucite tanko (nešto manje od pola centimetra debljine) na pobrašnavljenoj radnoj površini. Formirajte kružiće prečnika oko 2,5 do 3 cm. Redajte ih na tepsiju i pecite 10 minuta dok ne porumene. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme napravite penasti fil. Dve kašike vode stavite u šoljicu i pospite želatinom, pa ostavite da nabubri. U šerpici pomiješajte vodu, med i šećer i stavite na najjaču temperaturu da kuva. Kada se počnu pojavljivati balončići na površini, sklonite sa vatre, pa dodajte i rastopljeni želatin i promiješajte dobro.
Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, pa im dodajte prethodno pripremljenu smjesu, koju ste skinuli sa šporeta. Dodajte ekstrakt kokosa, pa nastavite miksati električnim mikserom dok ne dobijete čvrstu pjenastu smjesu. Uspite je u plastičnu vrećicu, kojoj ste odsjekli jedan ugao, pa kroz njega na svaki keksić stavite malo pjenaste smese (kao na slici). Ostavite tako na sobnoj temperaturi 2 sata.
Glazuru pripremate tako što oba sastojka (čokolada i puter) otopite lagano na pari. Kada domaći mančmelou bude spreman, spuštajte lagano jedan po jedan u čokoladnu smjesu, podignite ih viljuškom i redajte na tepsiju. Ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura stegne – 1 do 2 sata.
0 komentari :
Objavi komentar