19. kolovoza 2014.

Grčka gozba – pileći suvlaki sa rižom i povrćem






Ovaj fenomenalni recept za sajajn ručak pronašli smo na Halfbakedharvest blogu.

Potrebni sastojci:

Za povrće i suvlaki
  • 450 g pilećih prsa isječenih na kocke
  • ¼ šolje limunovog soka
  • ¼ šolja maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamičnog octa
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašika svježe mirođije
  • 1 kašika origana
  • 3 čena bijelog luka, naribana ili sitno nasjeckana
  • ½ kašičice soli i kašičica bibera
  • 6 grančica ruzmarina
  • 2 crvene paprike, isčene na četvrtine
  • 1 tikvica izrezana na kolutove
  • 1 manji patlidžan isječen na kolutove
  • 1 šolja čeri paradajza
  • 120 g feta sira
  • Tzatziki umak (svježi krastavci, jogurt, bijeli luk i mirođija)
Za rižu
  • 3 kašike putera
  • ½ šolje orzo tjestenine
  • 1 šolja smeđe ili basmati riže
  • 1 čen belog luka
  • 2 ½ šolje pilećeg bujona
  • 1/3 šolje kalamata maslina
  • 2 kašike pinjola
  • Sveži začini (bosiljak, peršun)

ručak
U posudi srednje veličine pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, balzamični ocat, mljevenu papriku, mirođiju, origano, bijeli luk, so i biber. U vrećicu za zamrzivač stavite piletinu pa preko sipajte polovinu marinade, sve dobro promješajte pa stavite u frižider. U posudu sa ostatkom marinade dodajte povrće i izmješajte pa ostavite sa strane.
Da biste napravili prilog, na veću tavu stavite puter da se grije pa dodajte orzo tjesteninu, ostavite da se lagano tostira oko 2 minuta, zatim sipajte rižu i dinstajte još dva minuta. Nakon toga dodajte bijeli luk, pržite još 30 sekundi pa polako uspite pileći bujon. Kad bujon prokuha, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 20 – 25 minuta, dok riža ne omekša.
Dok se riža kuha pripremite meso i povrće. Uzmite stabljike ruzmarina, krajeve naoštrite i poskidajte listove pa na grančice poslažite komadiće mesa i pecite na zagrijanoj gril tavi 3-4 minuta sa svake strane. Dok se piletina prži na istoj ili posebnoj gril tavi prvo ispržite patlidžan i tikvice po 3-4 minuta sa svake strane, a zatim i paprike oko pet minuta povremeno okrećući i mješajući. Pečeno povrće i meso izvadite na tanjir za posluživanje.
Kad je riža kuhana dodajte kalamata masline, pinjole i svježe začinsko bilje.
Na svaki tanjir stavite jedan suvlaki, malo grilovanog povrća, porciju riže, sveži čeri paradajz i kašiku tzatziki umaka. Sve pospite feta sirom.
Gozba za prste polizati!

0 komentari :

Objavi komentar