Ovaj fenomenalni recept za sajajn ručak pronašli smo na Halfbakedharvest blogu.
Potrebni sastojci:
Za povrće i suvlaki- 450 g pilećih prsa isječenih na kocke
- ¼ šolje limunovog soka
- ¼ šolja maslinovog ulja
- 2 kašike balzamičnog octa
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašika svježe mirođije
- 1 kašika origana
- 3 čena bijelog luka, naribana ili sitno nasjeckana
- ½ kašičice soli i kašičica bibera
- 6 grančica ruzmarina
- 2 crvene paprike, isčene na četvrtine
- 1 tikvica izrezana na kolutove
- 1 manji patlidžan isječen na kolutove
- 1 šolja čeri paradajza
- 120 g feta sira
- Tzatziki umak (svježi krastavci, jogurt, bijeli luk i mirođija)
- 3 kašike putera
- ½ šolje orzo tjestenine
- 1 šolja smeđe ili basmati riže
- 1 čen belog luka
- 2 ½ šolje pilećeg bujona
- 1/3 šolje kalamata maslina
- 2 kašike pinjola
- Sveži začini (bosiljak, peršun)
Da biste napravili prilog, na veću tavu stavite puter da se grije pa dodajte orzo tjesteninu, ostavite da se lagano tostira oko 2 minuta, zatim sipajte rižu i dinstajte još dva minuta. Nakon toga dodajte bijeli luk, pržite još 30 sekundi pa polako uspite pileći bujon. Kad bujon prokuha, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 20 – 25 minuta, dok riža ne omekša.
Dok se riža kuha pripremite meso i povrće. Uzmite stabljike ruzmarina, krajeve naoštrite i poskidajte listove pa na grančice poslažite komadiće mesa i pecite na zagrijanoj gril tavi 3-4 minuta sa svake strane. Dok se piletina prži na istoj ili posebnoj gril tavi prvo ispržite patlidžan i tikvice po 3-4 minuta sa svake strane, a zatim i paprike oko pet minuta povremeno okrećući i mješajući. Pečeno povrće i meso izvadite na tanjir za posluživanje.
Kad je riža kuhana dodajte kalamata masline, pinjole i svježe začinsko bilje.
Na svaki tanjir stavite jedan suvlaki, malo grilovanog povrća, porciju riže, sveži čeri paradajz i kašiku tzatziki umaka. Sve pospite feta sirom.
Gozba za prste polizati!
0 komentari :
Objavi komentar