Divan recept i fotografije smo pronašli na blogu Mylivingnutrition i malo smo ga prilagodili, ali osnova ostaje – kremasta i divna.
Hrskavu koru možete napraviti na mnogo načina – sa mlevenim bademima, izmrvljevnim graham keksima, …
Sastojci:
Za koru:
- 1 šolja bademovog brašna
- ⅔ šolje kokosovog šećera (ili običnog belog ili smeđeg)
- ⅓ šolje otopljenog kokosovog putera ili ulja
- Malo soli
Za vanila sladoled:
- 2 šolje (od 250 ml) sirovih indijskih oraha, potopljeni na 2 sata u vodi (mada možete iskoristiti i neke druge orašaste plodove, ne moraju biti sirovi niti potapani u vodi, samo samleveni)
- 2 šolje kokosovog brašna izmiksanog sa malo vode (u receptu je korišćen sveži kokos, ali sličnu mešavinu možete dobiti ako izmiksate u bledneru ili multipraktiku kokosovo brašno sa sasvim malo vode)
- 1 šolja filtrirane vode
- 1 šolja javorovog sirupa (ili tečnog meda)
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- ½ kašičice soli
- ¼ šolje otopljenog kokosovog ulja (ili u krajnjem slučaju običnog biljnog)
- +
- 2 naseckane banane
- Za preliv: topljena čokolada, šlag, orasi, …
Da biste napravili sladoled sloj izmiksajte u blenderu natopljene indijske orahe (ili orašaste plodove), kokosovo brašno (izmiksano sa vodom), filtriranu vodu, med, ekstrakt vanile i so. Kada dobijete kremastu smesu dodajte i kokosovo ulje i sve dobro izmiksajte. Stavite preko sloja banana i ubacite u zamrzivač na 5 sati. Ukoliko želite opciju bez sladoleda uvek možete napraviti umesto ove sladoled kreme puding od vanile pomešan sa kokosovim brašnom i sitno iseckanim orasima (za jednostavniji recept. Kombinacija je mnogo, bitno je da je kremasto i ukusno).
Kada tortu izvadite iz zamrzivača režite je na kockice i prelijte toplom čokoladom. Sladoled će se lagano topiti i postati kremast.
0 komentari :
Objavi komentar