7. kolovoza 2014.

Urolane lazanje sa gljivama i sosom od karfiola




Ako volite testeninu ovo će biti jedno od vaših omiljenih jela. Ove lazanje sa gljivama su zaista posebne, a prelivene su divnim sosom od karfiola.






Kada su pitanju sirevi i povrće možete se igrati – umesto raštana koristiti spanać ili blitvu, a sireve birate po želji i ukusu – parmezan, gorgonzola, domaći, mocarela, … Recept smo pronašli na blogu Closetcooking.

Sastojci:
lazanje gljive rastan 1

Za mešavinu sa gljivama:
  • 2 kašike putera ili ulja
  • 1 manji luk, naseckan
  • 230 gr gljiva, naseckanih
  • 2 čena belog luka, naseckana
  • 1 kašičica sveže majčine dušice, naseckane
  • 1/4 šolje belog vina ili bistre supice
  • 10 do 15 listova raštana, naseckanog
Za sos od karfiola:
  • 1 kašika putera ili ulja
  • 2 čena belog luka, naseckana
  • 6 šolja cvetova karfiola (1 manja glavica ili 340 gr karfiola)
  • 2 šolje (od 250 ml) bistre supice ili vode
  • 1/2 šolje gorgonzole ili nekog plavog sira
  • So i biber
  • 1/2 šolje mleka
Za lazanje:
  • 9 trakica lazanja, kuvanih
  • 2 šolje rikota sira (ili domaćeg)
  • 1/2 šolje parmezana, narendanog
  • 1 šolja mocarele, naseckane
lazanje gljive rastan 2


Za sos od gljiva prvo otopite puter ili zagrejte ulje na srednjoj temperatruri, pa dinstajte luk i gljive – 15 do 20 minuta. Dodajte beli luk i majčinu dušicu, pa dinstajte još kratko – minut-dva. Ubacite vino i dobro izmešajte. Dodajte i raštan i dinstajte dok ne omekani – oko 10 minuta. Ostavite sa strane.
Napravite sos od karfiola. Otopite puter na srednjoj temperaturi i dinstajte kratko beli luk (tek 1 minut). Ubacite karfiol i bistru supicu ili vodu, pa ostavite da prokuva. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka nepoklopljeno dok povrće ne omekani – 10 minuta. Sve uspite u blender i izmiksajte u pire ili kašu.
lazanje gljive rastan 3
Vratite u šerpu na šporet, umešajte sir, posolite i pobiberite, dodajte mleka onoliko koliko je potrebno da dobijete kremast sos i kuvajte dok se sir ne otopi.
Napravite lazanje. Položite kuvane lazanje na sto, pa po svakoj rasporedite sloj rikota sira i malo parmezana, pospite mešavinom sa gljivama i kašičicom sosa od karfiola. Urolajte i ponovite sa ostalim lazanjama.
Pola šolje sosa od karfiola uspite na dno tepsije približnih dimenzija 23×23 cm. Stavite rolnice u sos, pa pospite sve sa još 1 1/2 šoljom sosa od karfiola i mocarelom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180C dok ne porumeni na vrhu – oko 25-30 minuta. Služite toplo.

0 komentari :

Objavi komentar