4. srpnja 2014.

Piletina sa orasima i umakom od jabuka



Evo jedne divne ideje za laganu i ukusnu večeru. Reč je o hrskavoj piletini sa orasima u kremastom umaku od jabuka, a uz to će kao prilog savršeno pasati riža sa graškom.
Ovaj recept pronašli smo na Yummyhealthyeasy blogu i učinio nam se baš sjajnim izborom za vaš današnji ručak ili večeru.

Potrebni sastojci:

Za umak
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika nasjeckanog mladog luka
  • ½ šolje vode
  • ¾ šolje soka od jabuka
  • 1 šolja neutralne pavlake
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika jabučnog sirćeta
  • So, biber
Za piletinu
  • 6 komada pilećeg bijelog mesa
  • ½ šolje mlijeka
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike ulja
  • ¾ šolje brašna
  • ¾ šolje oraha
  • 1 kašičica majčine dušice
  • So, biber
piletina2

Za umak, otopite puter i maslinovo ulje u šerpi srednje veličine, dodajte mladi luk i miješajte dok ne omekša, zatim sipajte vodu i sok od jabuka.
Pojačajte temperaturu i ostavite da sos ukuha do pola šolje zatim dodajte pavlaku i ostavite da lagano krčka pet minuta. Dodajte so, biber i med i miješajte da se med rastopi pa sklonite sa vatre, ali ostavite na toplom.
U međuvremenu u blenderu izmiješajte brašno, orahe, majčinu dušicu, so i biber pa smjesu istresite na tanjir, a mlijeko sipajte u posebnu posudu. U veliku tavu sipajte ulje i puter pa pustite da se zagriju. Svaki komad mesa prvo umočite u mlijeko, a zatim u mješavinu brašna, začina i oraha pa pecite na zagrijanoj tavi sa obje strane. Piletinu poslužite sa rižom i graškom te sa unapred pripremljenim toplim umakom.
Napomena: Po originalnom receptu se koriste  pecan orasi, ali mi smo ga prilagodili našim uslovima.

0 komentari :

Objavi komentar