Obožavate ukusne umake?
Onda će vam se ovaj predlog za ručak zaista dopasti. Neće vam biti potrebno više od 30 minuta da pripremite ovu piletinu sa kremastim gljivama.
Onda će vam se ovaj predlog za ručak zaista dopasti. Neće vam biti potrebno više od 30 minuta da pripremite ovu piletinu sa kremastim gljivama.
Lako je za napraviti, elegantno i, jednostavno, ukusno. Uz ovaj ručak uvek možete poslužiti malo pirea od krompira i mahune. Uz osnovni recept donosimo vam i uputstva kako da napravite ukusnu salatu od mahuna.
Sastojci:
- 4 komada pilećih prsa bez kosti (oko 110 gr svaki)
- 150 gr prezli
- 100 gr rendanog parmezana
- 2 kašičice mljevene paprike (slatke)
- 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1 ½ šolje svježih gljiva, nasjeckanih na kriške
- 2 mlada luka (ili praziluka), srednje veličine, nasjeckana
- 2 do 3 kašike pavlake
- 3 kašike brašna
- 2 čena bijelog luka, nasjeckana
- Malo nasjeckanog peršunovog lista
- So i biber
Istanjite pileća prsa ili iz izrežite u deblje šnicle. Piletinu ćemo ukrasiti prezlama, ali ne bilo kakvim. Pored našeg preijdloga vi možete koristiti neki vaš miks prezli i začina. Mi predlažemo da pomiješate prezle, parmezan, crvenu papriku, bijeli luk u prahu, so i biber u jednoj posudici, a u drugoj umutite jaje.
U tiganju zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Umačite piletinu prvo u jaje, pa u mješavinu sa prezlama, pa pecite sa obje strane po 3-4 minute, dok ne porumeni. Poredajte prsa-šnicle na tanjir za posluživanje i pokrijte.
U istom tiganju zagrijte još malo ulja (ne mijenjajte temperaturu). Lagano popržite luk, dodajte gljive i dinstajte konstantno miješajući. Stavite i peršun, pa kada je sok od gljiva ispario dodajte brašno, još malo dinstajte, uspite malo vode i ostavite da se krčka. Kada je sos kuhan (kada su gljive izdinstane) dodajte pavlaku i kratko promiješajte.
Sos prelivate preko pilećih šnicli, služite sa pire krompirom i salatom od mahuna. Da biste je napravili potrebno je da obarite 400 gr mladih, očišćenih, mahuna u malo soli. Kada su kuhane, procijedite ih i stavite u veću posudu za salatu. Nasjeckajte u njih nekoliko čenova belog luka i napravite ih sa uljem, sirćetom i solju, onako kako inače pravite salatu. Služite ih dobro rashlađene u frižideru.
0 komentari :
Objavi komentar