4. srpnja 2014.

Pohovana kuhana jaja



Možda se čini besmislenim, ali nama ova pohovana kuhana jaja izgledaju fenomenalno. I odlična su za doručak.


Ideju smo pronašli na blogu Kirbiecravings i verujemo da ćete recept zavoljeti i spremati, ako ne za doručak, onda bar kao prilog ili kada ne znate šta ćete sa kuhanim jajima koja su vam ostala od Vaskrsa. Poželjno da skuhate jaja malo mekša, ali nije obavezno.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike brašna
  • 1 umućeno jaje
  • 1 šolja italijanskih začinjenih prezli*
  • 4 lente kuhane slanine
  • Ulje za prženje
* recept za italijanske začinjene prezle možete pronaći u tekstu – Ideje za nove, začinjene, prezle ili koristiti prezle (hljebne mrvice) sa solju, bijelim lukom u prahu i začinima po želji.
Jaja skuhajte (najbolje je da budu polu mekana, jer će se dodatno skuhati pohovanjem). Kuhajte ih oko 4 minute. Odmah ih vadite u posudu sa ekstra hladnom vodom i ostavite u vodi da se u potpunosti ohlade – 10 do 15 minuta. Ogulite jaja pažljivo i ostavite sa strane.
pohovana kuvana jaja 1

U šerpici zagrijte 2 šolje ulja. Podijelite brašno, umućeno jaje i hljebne mrvice u tri zasebne posudice. Slaninicu iseckajte na ekstra sitne komade i dodajte prezlama. Kuhano jaje umačite prvo u brašno, pa u umućeno jaje, pa u mješavinu prezli i slanine (ili samo pospite jaje ovom mješavinom).


Ubacujte po jedno jaje u šerpu sa vrelim uljem i okrećite ga na svakih 10 do 20 sekundi da se ispeče ravnomerno sa svih strana. Izvadite na papirni ubrus i ponovite sa ostalim kuhanim jajima. Služite toplo...

0 komentari :

Objavi komentar