U ove ukusne korpice od pire krompira možete dodati meso i povrće po želji. Mi vam donosimo recept za kombinaciju sa ćuretinom i lukom.
Ukoliko vam se ne sviđa ova kombinacija, za koju smo ideju pronašli na blogu mlade Beth Tasty-Yummies, možete koristiti, recimo, šunku i sir sa pireom.
Beth, koja je, inače, već 8 godina na bezglutenskom načinu ishrane, kaže da je ove “pufnice” zaista jednostavno napraviti – treba vam tek 20-tak minuta. Hrskave s vana, a iznutra mekane, mirisne i mega ukusne. Biće ukusne i ako izbacite meso i napravite vegetarijansku verziju. Možete ih praviti sa pireom u prahu ili običnim krompirom. Ako koristite mladi krompir, ne gulite ga, ljepši je sa koricom.
Sastojci:
- 1 vrećica pire krompira u prahu ili 4-5 krompirića (potrebne su vam dve pune šolje od 200 ml pirea)
- 3 veća jajeta
- 1/4 šolje svežeg nasjeckanog mladog luka ili praziluka
- 1/4 šolje nasjeckanih komadića kuhane ćuretine ili piletine
- So i biber
(Možete dodati i sitno isjeckane komadiće svježe paprike i polukuhane mrkve isjeckane sitno, kuhan grašak, komadiće slaninice, šunke, piletinu …).
Ukoliko koristite pire u prahu pripremite ga prema uputstvima na pakovanju, a ako koristite krompiriće, ogulite ih i skuhajte, izgnječite sa malo mlijeka, pavlake i putera.
Zagrijte rernu na 200C i nauljite dobro kalupe (možete ih malo i pobrašnaviti ako vam se mafini često lijepe za kalupe). Dobićete 12 ili 24 korpice, u zavisnosti kakvu tepsiju za mafine koristite.
Izmutite jaja, pa pomiješajte pire, isjeckan luk i komadiće ćuretine (šunku, komadiće pečene ili kuvane piletine, slaninicu, …). Dodajte soli i bibera po ukusu i drugih začina (nije obavezno). Sve izmiješajte dobro, pa punu kašiku mješavine stavite u svaki kalup (ako koristite manje kalupe, stavite i manje smjese). Pecite sve 20 do 25 minuta dok korpice malo ne porumene i ne postanu hrskave na površini.
Služite tople..
0 komentari :
Objavi komentar