Ovo je tradicionalno grcko jelo a naziv je poznat svakome ko je bar jednom putovao u Grcku. Pravi se u raznim verijantama, zavisi od regiona. Ovo je kiparski recept, sa svjezim izrendanim krompirom i nikada ih ne prave drugacije. :)
Sastojci
1/2 kg. mljevenog mesa po zelji (svinjsko, junece ili kombinacija)
1 veci krompir
1 glavica luka (moze i sitno sjeckan mladi luk)
1 kasika prezli
1 jaje
sitno sjeckan svjezi persunov list
so, biber
cimet, po zelji
Priprema
Krompir izrendati i ostaviti na kratko da bi pustio sok.
Meso, sitno sjeckan luk, persun, jaje, prezle i zacine staviti u posudu, zatim dodati ocjedjen krompir, sve izmesati, praviti loptice velicine oko 3 cm. precnika i peci oko 20 minuta u vrelom ulju tako da loptice plivaju u ulju.
Nemojte umijesenu smjesu ostavljati za pecenje kasnije, ako vam ostane, zbog svjezeg krompira koji ce potamniti.
Sastojci
1/2 kg. mljevenog mesa po zelji (svinjsko, junece ili kombinacija)
1 veci krompir
1 glavica luka (moze i sitno sjeckan mladi luk)
1 kasika prezli
1 jaje
sitno sjeckan svjezi persunov list
so, biber
cimet, po zelji
Priprema
Krompir izrendati i ostaviti na kratko da bi pustio sok.
Meso, sitno sjeckan luk, persun, jaje, prezle i zacine staviti u posudu, zatim dodati ocjedjen krompir, sve izmesati, praviti loptice velicine oko 3 cm. precnika i peci oko 20 minuta u vrelom ulju tako da loptice plivaju u ulju.
Nemojte umijesenu smjesu ostavljati za pecenje kasnije, ako vam ostane, zbog svjezeg krompira koji ce potamniti.
0 komentari :
Objavi komentar