20. srpnja 2014.

Čokoladni cupcakes



Čokoladni cupcakes sa filom od lešnika, keksa i kokosa




Sastojci

150 gr. brašna
150 gr. šećera
2 jaja
120 gr. maslaca ili margarina
60 gr. čokolade za kuhanje
60 gr. vrele vode
120 gr. pavlake
1 kašika kakao
2 vanilin šećera
pola kašikice sode bikarbone
malo soli


fil

240 gr. kondenzovanog mlijeka
30 gr. maslaca
60 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. pečenih i krupno mljevenih lješnika
80 gr. kokosa
30 gr. izmrvljenog keksa



Priprema

Za cupcakes, prvo istopiti čokoladu u vreloj vodi.

Dva bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Maslac, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti mikserom, dodati žumanca i još malo mutiti. Dodati i istopljenu čokoladu. Suve sastojke, brašno, kakao i sodu bikarbonu prosijati. Dodati pola količine u prethodnu smjesu, izmiješati, dodati pavlaku, miješati dok se se ujenači smjesa pa zatim dodati i preostalo brašno. Sve sjediniti i izmiješati da se dobije glatka smjesa. Svaki korak možete raditi mikserom.

Dodavati umućena bjelanca lagano mješajući ručno.

Pripremiti 12 papirnih korpica za cupcakes srednje veličine.
Rasporediti smjesu u korpice puneći ih do 2/3. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

fil

istopiti na laganoj vatri kondenzovano mlijeko, maslac i čokoladu. Paziti na temperaturu jer kondenzovano mlijeko lako zagori.
Dodati sve ostale sastojke i ostaviti da se ohladi.

Fil rasporediti na cupcakes i posuti malo šećerom u prahu.

0 komentari :

Objavi komentar