Od mene bi možda najbolja preporuka za ovaj kolač
bila uslikana stranica gde je zapisan. Već je toliko izblijedjela i pola recepta se već se ne vidi, znate kako to ide, nekad kap ulja, nekad malo od masne ruke, mrvica od jabuke i sl. :) Savršenstvo jednostavnosti u ovom kolaču je najbolji opis... :) Zahvaljujući jednoj staropalanačkoj gospođi kod koje sam prvi put probala ovaj kolač , gospođi Đaković, tetki mog muža, mi se često sladimo sa njim već mnogo, mnogo godina.
Sastojci
mera je nekada bila čaša od jogurta, uglavnom, uzmite čašu od 2 dcl.
2 čaše brašna
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
pola čaše ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo
fil
1,5 kg. jabuka ili koliko volite
šećera zavisi koliko su kisele, oko 1 čaše
kašikica cimeta
vanilin šećer
Priprema
Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smjesa za kore.
Sve sastojke za tijesto zajedno izmiješati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23x32 cm,sipati pola smjese i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Testo treba da ostane polu pečeno.
Rasprediti preko jabuke i sok koje su pustile, preliti ostatak smjese
i peći još oko 30 minuta dok kolač ne dobije lepu žutu boju.
Po želji staviti suvo grožđe.
0 komentari :
Objavi komentar