22. srpnja 2014.

Čokoladni cheesecake


























Sastojci 




podloga 

250 gr. keksa Digestive sa čokoladom (ja sam stavila 150 gr. Digestive i 100 gr. filovanog čokoladnog keKsa) 
50 gr. istopljanog maslaca 

čokoladni fil 

400 g. krem sira Philadelphia ili neki drugi krem sir 
250 gr. čokolade za kuvanje 
100 gr. smeđeg šećera 
4 jaja 
2,5 dcl. slatke pavlake 

beli fil 

2 pune kašike kisele pavlake 
1, 5 dcl. slatke pavlake 
2 kašike smeđeg šećera 

Priprema 

Keks samljeti u blenderu. Držati ga pre mljevenja neko vreme u frižideru. 


Dodati istoplje maslac, izmiješati pa rasporediti u kalup prečnika 24 cm. u kome će se kolač peći. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi čokoladna smjesa. 


Izmiksati sir i šećer, dodavati jedno po jedno jaje, dodati jaje, malo izmiksati, zatim sljedeće... Sipati polako istopljenu čokoladu uz lagano mešanje, na kraju dodati i slatku pavlaku u tečnom stanju. Sve izmešati, sipati preko smese od keksa, staviti kalup na drugu tepsiju da bi se dobilo duplo dno pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 140 stepeni oko sat vremena. 

Kada kolač izvadite odmah ga odvojite nožem od ivica kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kao što vidite, cheesecake nema brašna u sebi pa ako vam se učini da nije dovoljno pečen u sredini, ostavite tako, tako treba da bude. Kada se dobro ohladi idealno će se seći. Ako malo pukne od gore, kada se prohladi samo špatulom malo spojite i izravnajte površinu, kada se stavi beli fil neće se ni primjetiti. 

Za bijeli fil, umutiti slatku pavlaku sa šećerom, dodati kiselu pavlaku, lagano izmiješati i premazati cheesecake. 
Ostaviti u frižider nekoliko sati da se dobro rasladi. 

Gore ukrasiti po želji, malo ribane čokolade, kakao... 

0 komentari :

Objavi komentar