22. srpnja 2014.

Cheesecake od badema i višanja






Sastojci

podloga 




150 gr. mljevenog keksa, ja sam stavila pola petit, pola integralni keks Digestive
75 gr. istopljenog maslaca

krem 

300 gr. krem sira tipa Philadelphia
240 gr. šećera
1 kašika gustina

120 gr. punomasne kisele pavlake
125 ml. mliječne slatke pavlake
4 jaja

100 gr. mljevenih badema
nekoliko kapi arome badema
1 kašikica butterscotch arome ili arome vanile

i još 
300 gr. višanja, iz kompota ili svježih

Priprema







Pripremiti kalup za torte prečnika 20 cm. 
Keks samljeti i izmiješati sa istopljenim maslacem. Staviti da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 160 stepeni deset minuta. Ostaviti da se ohladi i preko podloge rasporediti višnje. 

za krem - Mikserom srednjom brzinom izmiješati sir, šećer i gustin. Dodati slatku i kiselu pavlaku, u dva tri pokreta ručno promiješati pa dodati jaja dva po dva. Dodati dva jaja, malo izmiješati pa dodati druga dva. Na kraju dodati badem i arome. 
Veoma je važno da uvijek samo malo i malom brzinom miješate ovakve kreme da ne bi u krem ušlo previše vazduha. 
Rasporediti smjesu preko višanja. Oprez, krem sipati lagano, jer ako se naglo sipa višnje će isplivati gore. Ja sam na kratko sipala malo brže krem i nekoliko višanja je isplivalo. To ne mijenja ništa mnogo, ali ako hoćete da višnje ostanu dole, pažljivo. 

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 150 stepeni oko 60 minuta. I ako sredina bude malo tečna kolač je ipak gotov, kada se ohladi sve će se lijepo stegnuti. 
Čim kolač izvadite iz rerne odmah pažljivo nožićem prođite uz obod kalupa da se ivice cheesecake-a odvoje, da ne bi prilikom hlađenja popucao. 
Ostaviti u kalupu preko noći u frižideru. Sutradan odvojiti obod kalupa i dekorisati po želji. 


0 komentari :

Objavi komentar