Sastojci
I kora
5 bjelanaca
10 kašika šećera
150 gr. kokosa
2 kašike brašna
pola praška za pecivo
II kora
5 bjelanaca
10 kašika šećera
150 gr. mljevenih oraha
2 kašike kakao
2 kašike brašna
pola praška za pecivo
I fil
200 gr. nutelle
II fil
10 žumanaca
200 gr. šećera
1 puding od vanile
3 kašike gustina
5 dcl.+ 2 dcl. mlijeka
250 gr. maslaca ili margarina
150 gr. mljevene plazme
III fil
500 gr. šlaga, prah, ne slatka pavlaka
3-4 dcl. mlijeka ili vode, nemojte dodavati više tečnosti
3 kašike šećera ako šlag već nije zaslađen, ako jeste, ne dodavati šećer
200 gr. nutelle
glazura
200 gr. čokolade za kuhanje
150 ml. slatke pavlake
1 ravna kašika maslaca
Priprema
I kora - Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Postepeno dodavati kokos, brašno i prašak za pecivo ručno miješajući.
Na dno kalupa za pečenje prečnika 28 cm. staviti papir za pečenje i peći koru u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
II kora - Umutiti bjelanca i šećer kao za prvu koru i dodavati postepeno ostale sastojke ručno miješajući.
Peći kao i prethodnu koru.
II fil
Izmiješati žumanca, šećer, puding i gustin sa 2 dcl. mlijeka, ostalo mlijeko staviti da prokuha. Procediti kroz cediljku za supu, to radim kada u smjesi ima jaja ili žumanca, i zakuvati u mlijeko. Kuvati nekoliko minuta na srednjoj temperaturi miješajući. Ostaviti da se ohladi do sobne temeperature. Pokriti najlon folijom ili povremeno promiješati da se ne stvori korica.
Pjenasto umutiti maslac, sjediniti sa filom muteći mikserom većom brzinom i dodati mljevenu plazmu. Ostaviti pre filovanja malo u frižider.
III fil - Umutiti šlag sa zaslađenim mlijekom, dodati nutellu sobne temperature i lagano ručno izmiješati.
Filovanje
Na bijelu koru rasporediti nutellu koja je sobne temperature. Staviti na desetak minuta u zamrzivač da se nutella stegne da bi mogao lijepo da se nanese drugi fil.
Naneti i fil sa plazmom, staviti tamnu koru pa fil sa šlagom i nutellom. Ovim filom filujte i obod torte.
Tortu ostaviti preko noći u frižider da kore postanu sočne, filovi se dobro stegnu i da se lijepo sjedine ukusi.
Glazura - čokoladu, slatku pavlaku i maslac zagrijati u mikrotalasnoj ili na laganoj vatri, izmiješati da se dobije glatka smjesa i preliti polako preko ohlađene torte. Čokoladu koja se slivala sa strana zagladite tako da cela torta bude pokrivena glazurom
0 komentari :
Objavi komentar