Cheesy Chili Mac - Mljeveno meso, makaronice, čili i sir
Sastojci
500 gr. mljevenog ćurećeg mesa
1 glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 kašikica čilija
pola kašikice sušenog timijana
2 dcl. paradajz soka
6 dcl vode
250 gr. makaronica
200 gr. punomasnog sira tipa edamer
2 kašike ulja
kašikica smeđeg ili običnog šećera
so, biber
po želji, kašikica maggi začina - povrće
ili neki drugi
Priprema
Izdinstati sitno sjeckan luk i bijeli luk. Dodati čili pa mljeveno meso. Dodati i timijan pa propržiti malo meso nekoliko minuta. Sipati paradajz sok, dodati i malo više od pola količine vode. Posoliti, pobiberiti, dodati i šećer. Sve zajedno krčkati na srednjoj temperaturi oko 35 minuta, postepeno, kada saft malo ukuva, dodavati i ostalu vodu. Dodati i neobarene makaronice.
Paziti da sva tečnost na ispari tokom kuhanja, to zavisi na kojoj temeraturi kuhate. Zato je teško dati tačnu količinu vode.
Uglavnom, prije dodavanja makaronica potrebno je da jelo ima toliko safta da poslije desetak minuta još kuvanja sa tijestom na kraju bude sočno ali ne pretjerano tečno. .
Kada se doda tijesto kuhati još oko 10-12 minuta, duže nego u samoj vodi kada se kuha, a ipak će ostati al dente, neće se raskuhati. U vrelo dodati polovinu sira, promiješati. Posuti ostatkom sira i ne miješati, poslije minut, dva, kada se sir istopi, skloniti sa vatre.
0 komentari :
Objavi komentar