20. srpnja 2014.

Banana cake

Ako ste se plašili da pravite ovaj kolač jer vam neće uspjeti, da će biti mljeckav, da neće narasti zbog težine i meke teksture banane, evo recepta koji će vam sve strahove otkloniti a rezultat će biti jedan fantastičan kolač koji i "diše i miriše", kako se kaže... :)









Sastojci

5 dobro zrelih banana - oko 450 gr. kada se ogule
200 gr. brašna
150 gr. smeđeg šećera
125 gr. maslaca
2 jaja
2 vanilin šećera
1 ravna kašikica sode bikarbone
80 gr. lomljenih oraha
malo soli


Priprema


Banane, malo veće komade, vidite fotografiju, maslac, vanilin šećer i smeđi šećer staviti u malo dublju posudu i na srednjoj temperaturi ostaviti da krčka desetak minuta. Kada tečnost ukuha, dobićete jednu smjesu kao džem, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pomiješati suhe sastojke, brašno, orahe, sodu bikarbonu i malo soli.
U ohlađene banane dodati jaja, lagano izmiješati pa dodati i suhe sastojke. Opet lagano izmiješati, ne mikserom i ne dugo, i istresti smjesu u nauljen i brašnom posut kalup.
Posuti malo šećerom da bi se pri pečenju dobila korica lijepe boje, staviti sa strane tanko sječene banane, dovoljna je jedna banana.

Peći na 180 stepeni oko 40 minuta, zavisi od dubljine kalupa.
Najbolje je provjeriti čečkalicom ili nožem da li je pečeno u sredini.

Kada se banana skuhaju, i još dva puta, sa jajima pa sa brašnom, budu miješale, stvoriće se jedna lepa kašasta smjesa, nema bojazni da će ostati komadi koji će ometati tijesto da lijepo naraste.

0 komentari :

Objavi komentar