30. lipnja 2014.

Ruska kapa Torta

Sastojci:


Tijesto:
6 jaja
·         sol (na vrh noža)
·         6 žlica šećera
·         8 žlica brašna
·         3 žlice kakao praha
·         2 žličice praška za pecivo
·         1 dl mlijeka
·         1 dl ulja

Preljev:


·         8 žlica sirupa od čokolade ili čokoladnog mlijeka

Krema:
·         2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije
·         8 dl mlijeka
·         15 dag šećera
·         15 dag bijele čokolade za kuhanje
·         20 – 25 dag maslaca

Glazura:
·         10 dag tamne čokolade za kuhanje
·         malo ulja

·         kokos za ukrašavanje

Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. 
Tijesto: 


Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodati 2 žlice šećera, neprestano miješajući. Žumanjke zajedno s 4 žlice šećera kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati (bez grudica). Na kraju snijeg od bjelanjaka dodati masi od žumanjaka i pažljivo metlicom za snijeg izmiješati. Mikserom NE! Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 – 35 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 20 minuta tijesto prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i staviti na rešetku da se hladi. Biskvit nožem odvojiti od kalupa, obruč kalupa odvojiti i biskvit prevrnuti na jedan komad papira za pečenje. Zatim oprezno odvojiti papir i ostaviti 2 – 3 sata da miruje. Biskvit jednom prerezati. Jedan biskvit staviti na tanjur za torte i preliti s 4 žlice sirupa od čokolade ili čokoladnim mlijekom. Zatim premazati s 2/3 kreme, pokriti drugim biskvitom, koji također prelijemo sa sirupom od čokolade ili čokoladnim mlijekom. S preostalom kremom namažemo rub torte, rub ukrasimo kokosom a tortu prelijemo glazurom. 
Krema: 
2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije izmiješati s šećerom i 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i kuhati, neprestano miješajući oko 2 – 3 minute. Puding skloniti s štednjaka, ostaviti da se hladi, češće miješajući da se na površini ne stvori korica. 15 dag bijele čokolade sitno narezati, na pari omekšati i ostaviti da se ohladi. Maslac kremasto izmiješati. Ohlađeni puding i čokoladu naizmjenično dodavati maslacu, neprestano miješajući. 
Glazura:
Čokoladu sitno narezati i zajedno s uljem na laganoj vatri ili na pari otopiti.
Savjet: 
Ako želite da krema bude lagana i prozračna, izradite 2 dl slatkog vrhnja (za šlag) i umiješajte na kraju u kremu, metlicom za snijeg.


0 komentari :

Objavi komentar