Sastojci:
Tijesto:
6 jaja
·
sol (na vrh
noža)
·
6 žlica
šećera
·
8 žlica
brašna
·
3 žlice
kakao praha
·
2 žličice
praška za pecivo
·
1 dl mlijeka
·
1 dl ulja
·
8 žlica
sirupa od čokolade ili čokoladnog mlijeka
Krema:
·
2 vrećice
pudinga s okusom vrhnja ili vanilije
·
8 dl mlijeka
·
15 dag
šećera
·
15 dag
bijele čokolade za kuhanje
·
20 – 25 dag
maslaca
Glazura:
·
10 dag tamne
čokolade za kuhanje
·
malo ulja
·
kokos za
ukrašavanje
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26
cm) obložiti papirom za pečenje.
Tijesto:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodati 2 žlice šećera, neprestano miješajući. Žumanjke zajedno s 4 žlice šećera kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati (bez grudica). Na kraju snijeg od bjelanjaka dodati masi od žumanjaka i pažljivo metlicom za snijeg izmiješati. Mikserom NE! Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 – 35 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 20 minuta tijesto prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i staviti na rešetku da se hladi. Biskvit nožem odvojiti od kalupa, obruč kalupa odvojiti i biskvit prevrnuti na jedan komad papira za pečenje. Zatim oprezno odvojiti papir i ostaviti 2 – 3 sata da miruje. Biskvit jednom prerezati. Jedan biskvit staviti na tanjur za torte i preliti s 4 žlice sirupa od čokolade ili čokoladnim mlijekom. Zatim premazati s 2/3 kreme, pokriti drugim biskvitom, koji također prelijemo sa sirupom od čokolade ili čokoladnim mlijekom. S preostalom kremom namažemo rub torte, rub ukrasimo kokosom a tortu prelijemo glazurom.
Krema:
2 vrećice pudinga s okusom vrhnja
ili vanilije izmiješati s šećerom i 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati,
skloniti s štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i kuhati,
neprestano miješajući oko 2 – 3 minute. Puding skloniti s štednjaka, ostaviti
da se hladi, češće miješajući da se na površini ne stvori korica. 15 dag bijele
čokolade sitno narezati, na pari omekšati i ostaviti da se ohladi. Maslac
kremasto izmiješati. Ohlađeni puding i čokoladu naizmjenično dodavati maslacu,
neprestano miješajući.
Glazura:
Čokoladu sitno narezati i zajedno s uljem na laganoj vatri ili na
pari otopiti.
Savjet:
Ako želite da krema bude lagana i
prozračna, izradite 2 dl slatkog vrhnja (za šlag) i umiješajte na kraju u kremu, metlicom za snijeg.
0 komentari :
Objavi komentar