Sastojci
·
2 limenke
slanutka
·
2 žličice
praška za
pecivo
·
5 -6
režnja češnjaka
·
1 glavica
luka (bijeli/crveni, svejedno)
·
1-2 žlica
sjemenki sezama
·
4 žlice brašna
·
5-6
komada peciva (kajzerica, lepinja)
·
1 rajčica
·
1 paprika
·
1/2
glavice salate
·
1 čašica kiselog
vrhnja
·
2 žličice
soja umaka
·
1 žličica
tabasca
Priprema
Slanutak : možete uzeti suhi slanutak, te ga namakati
cca 8-12h, nakon čega slijedi cca 1.30-2 sata kuhanja. Ovo je više za
zaljubljenike potpuno zdrave hrane, koji detaljno paze na svaki unos u
organizam. Za nas koji smo malo lijeniji, srećom, postoje konzerve. Dovoljne su
vam 2 konzerve, od čega se dobije cca 480g čistog slanutka, poslije cijeđenja.
Obavezno isperite slanutak, kako bi se isprali od oligosaharida, koji znaju
izazvati vjetrove. Slanutak u konzervi je već kuhan, tako da nema potrebe za
nikakvog termičkom obradom, u ovom trenutku.
Nasjeckajte jedan luk na kockice, 5-6 režnjeva
češnjaka, dodajte 4 žlice brašna, 2 žličice praška za pecivo, soli i ostalih
začina prema želji, te cca 1-2 veće žlice sjemenki sezama. (ja stavim malo
sojinog umaka, vegete, malo više soli i papra, malo peršina i 2 veće žlice
crvene paprike + 2-3 male čili papričice, kako bi dobila malo pikantniju
verziju. ). Sve to dobro izmješajte zajedno te dodajte isprani i ocijeđeni
slanutak, te dobro promješajte kuhaćom da se sve to jednoliko rasporedi.
sa štapnim mikresom sve dobro izmješajte u pastu.
Možete birati hoćete li skroz glatku pastu ili će te da čestice ipak ostanu
malo krupnije, jednako je fin u obje varijante. Pasta će biti vrlo, vrlo
gusta i tu zapravo izgubite najviše vremena, dok ju ne ujednačite. Možete
dodati eventualno 1-2 žlice vode, ali oprezno, jer ako pasta bude prorijeđena,
od nje nećete moći raditi kuglice i skroz će vam se lijepiti za prste. Treba
malo više truda da bude kompaktna, ali vrijedi.
Pastu ostavite sastrane pokrivenu cca 20-30 min, dok
ne razrežete kajzerice, nasjeckate salatu, papriku i rajčicu.
Za to vrijeme možete napraviti i umak:
3/4 kiselog vrhnja, 1 žličicu prvene paprike, 1 žlica
majoneze, malo soli,eventualno malo tabasca ako ga imate ili nasjeckani češnjak,
ovisi o osobnom ukusu, te na vrh malo peršina.
Od smjese oblikujete kuglice veličine oraha. Ako
smjesa nije previše rijetka, kuglice ćete oblikovati dosta lako, makar će se
ipak malo ljepiti po rukama. Trik je u tome da uzmete dio smjese i što brže vrtite
u kulicu, manje će se lijepiti nego ako ih oblikujete polako. Jedna vrlo bitna
napomena: kod prženja, ulje mora biti VRUĆE, a ne VRELO. Kod stavljanja na
vrelo ulje, potamniti će za doslovce 30 sekundi ali se neće lijepo ispeći
iznutra (što zapravo i nije neki veliki problem, s obzirom da se pasta slobodno
jede sirova). Smanjite malo vatru i pecite cca 1-1.5 min, da lijepo potamni sa
obje strane. Obavezno pecite u tavi sa malo više ulja, mora se peći da ne
dodiruje dno, jer će se primiti. Staviti na salvetu da upije što je više moguće
ulja, te puniti pripremljene kajzerice sa po 3 kuglice u sendvič.
0 komentari :
Objavi komentar