30. lipnja 2014.

Falafel sendviči

Sastojci

  ·          2 limenke slanutka
  ·          2 žličice praška za pecivo
  ·          5 -6 režnja češnjaka
  ·          1 glavica luka (bijeli/crveni, svejedno)
  ·          1-2 žlica sjemenki sezama
  ·          4 žlice brašna
  ·          5-6 komada peciva (kajzerica, lepinja)
·          1 rajčica
·          1 paprika
·          1/2 glavice salate
·          1 čašica kiselog vrhnja
·          2 žličice soja umaka
·          1 žličica tabasca


Priprema

Slanutak : možete uzeti suhi slanutak, te ga namakati cca 8-12h, nakon čega slijedi cca 1.30-2 sata kuhanja. Ovo je više za zaljubljenike potpuno zdrave hrane, koji detaljno paze na svaki unos u organizam. Za nas koji smo malo lijeniji, srećom, postoje konzerve. Dovoljne su vam 2 konzerve, od čega se dobije cca 480g čistog slanutka, poslije cijeđenja. Obavezno isperite slanutak, kako bi se isprali od oligosaharida, koji znaju izazvati vjetrove. Slanutak u konzervi je već kuhan, tako da nema potrebe za nikakvog termičkom obradom, u ovom trenutku. 

Nasjeckajte jedan luk na kockice, 5-6 režnjeva češnjaka, dodajte 4 žlice brašna, 2 žličice praška za pecivo, soli i ostalih začina prema želji, te cca 1-2 veće žlice sjemenki sezama. (ja stavim malo sojinog umaka, vegete, malo više soli i papra, malo peršina i 2 veće žlice crvene paprike + 2-3 male čili papričice, kako bi dobila malo pikantniju verziju. ). Sve to dobro izmješajte zajedno te dodajte isprani i ocijeđeni slanutak, te dobro promješajte kuhaćom da se sve to jednoliko rasporedi. 

sa štapnim mikresom sve dobro izmješajte u pastu. Možete birati hoćete li skroz glatku pastu ili će te da čestice ipak ostanu malo krupnije, jednako je fin  u obje varijante. Pasta će biti vrlo, vrlo gusta i tu zapravo izgubite najviše vremena, dok ju ne ujednačite. Možete dodati eventualno 1-2 žlice vode, ali oprezno, jer ako pasta bude prorijeđena, od nje nećete moći raditi kuglice i skroz će vam se lijepiti za prste. Treba malo više truda da bude kompaktna, ali vrijedi. 

Pastu ostavite sastrane pokrivenu cca 20-30 min, dok ne razrežete kajzerice, nasjeckate salatu, papriku i rajčicu. 
Za to vrijeme možete napraviti i umak:
3/4 kiselog vrhnja, 1 žličicu prvene paprike, 1 žlica majoneze, malo soli,eventualno malo tabasca ako ga imate ili nasjeckani češnjak, ovisi o osobnom ukusu, te na vrh malo peršina. 

Od smjese oblikujete kuglice veličine oraha. Ako smjesa nije previše rijetka, kuglice ćete oblikovati dosta lako, makar će se ipak malo ljepiti po rukama. Trik je u tome da uzmete dio smjese i što brže vrtite u kulicu, manje će se lijepiti nego ako ih oblikujete polako. Jedna vrlo bitna napomena: kod prženja, ulje mora biti VRUĆE, a ne VRELO. Kod stavljanja na vrelo ulje, potamniti će za doslovce 30 sekundi ali se neće lijepo ispeći iznutra (što zapravo i nije neki veliki problem, s obzirom da se pasta slobodno jede sirova). Smanjite malo vatru i pecite cca 1-1.5 min, da lijepo potamni sa obje strane. Obavezno pecite u tavi sa malo više ulja, mora se peći da ne dodiruje dno, jer će se primiti. Staviti na salvetu da upije što je više moguće ulja, te puniti pripremljene kajzerice sa po 3 kuglice u sendvič.


0 komentari :

Objavi komentar