29. lipnja 2014.

Dunavski valovi

 Sastojci za tijesto:
2 staklenke kompota od višanja (ocijeđene mase 350 g svaka)
250 g omekšanog maslaca ili margarina
200 g šećera
1 Dr. Oetker Vanilin šećer
prstohvat soli
5 jaja
375 g brašna
3 pune žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
20 g gorkog kakaa
1 žlica mlijeka

Za kremu s maslacem:
1 omot Dr. Oetker Pudinga od vanilije
100 g šećera
5 dl (1/2 l) mlijeka
250 g omekšanog maslaca

Za ocaklinu:
200 g tamne čokolade
2 žlice ulja



Priprema:

1. Uključite pećnicu da se grije. Namastite lim. Stavite višnje u cjedilo.
2. Kremasto izmiješajte maslac ili margarin pa umiješajte šećer, vanilin šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje, svako miješajte otprilike pola minute najvećom brzinom. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte i u dva navrata umiješajte u smjesu. 
3. Nanesite dvije trećine tijesta na pripremljeni lim za pečenje, a u preostalo tijesto umiješajte prosijani kakao i mlijeko pa tamnu smjesu ravnomjerno rasporedite po svjetloj. Dobro osušene višnje rasporedite po tamnoj smjesi pa svaku utisnite žlicom. Stavite kolač u pećnicu na otprilike 40 minuta. 



4. Kad je pečen izvadite kolač iz pećnice pa stavite na rešetku za kolače da se ohladi. U međuvremenu pripremite kremu. 
5. Skuhajte puding prema uputama na omotu, ali s dodatkom 100 g šećera, pa ga stavite da se hladi i povremeno dobro promiješajte kako se ne bi stvorila kožica. 
6. Pjenasto izmiješajte omekšani maslac pa ga žlicu po žlicu umiješajte u ohlađeni puding. Maslac i puding trebaju biti otprilike iste temperature jer se inače smjesa može zgrušati. Nanesite kremu na ohlađeni kolač, poravnajte i stavite na hladno otprilike 1 sat.
7. Otopite čokoladu s dodatko ulja u vodenoj kupelji pa je nanesite na kolač u obliku valova (pomoću vilice). 

Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 180º C
pećnica na vrući zrak (nezagrijana): otprilike 160º C

Vrijeme pečenja:
otprilike 40 minuta

Savjet:
Umjesto glazure kremu možete ukrasiti samo čokoladom ili kakaom u prahu.

0 komentari :

Objavi komentar