24. lipnja 2015.

Nugat ploške

nugat ploske snite14 Nugat ploške


















Sastojci za biskvit:
  • 140 g bjelanjaka , prstohvat soli
  • 120 g sitnog šećera, 20 g vanilin šećera
  • 140 g mljevenih lješnjaka
  • 14 g glatkog brašna,
  • 2 žlica tamnog kakaa, 42 g maslaca
  • 3 žlice marmelade od marelica
  • 3 žlice limunova soka
Nadjev:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 70 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 100 g mljevenog krokanta
  • 70 g maslaca, 40 g šećera u prahu
  • 2 žlice ruma
Glazura i ukras:
  • 200 g čokolade sa 72 % kakaa
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice ruma, 2 žlice pistacija
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 175°C. Veliki lim 35×39 cm obložite papirom za pečenje. Prosijte brašno i kakao pa pomiješajte s mljevenim lješnjacima. Maslac otopite i ohladite. Zapjenite posoljene bjelanjke, pomalo utucite obje vrste šećera i stucite čvrsti snijeg pa lagano primiješajte smjesu od lješnjaka i otopljeni maslac. Tijestom napunite lim, poravnajte površinu i pecite 15-18 min na srednjoj prečki. Pečeno biskvit izvadite na rešetku za hlađenje, skinite papir i ohladite. Sutradan ga prerežite na dva lista veličine 19×34 cm. Kuhajte marmeladu i limunov sok da se dio soka pokuha, protisnite kroz žičano cjedilo i premažite listove biskvita.
U zakuhanom slatkom vrhnju otopite usitnjenu čokoladu i ohladite. Zapjenite omrkšani maslac, pomalo utucite šećer u prahu, ohlađenu čokoladu, mljeveni krokant, rum i mljevene lješnjake pa kremu odložite u hladnjak 1 sat.
Potom kremu zapjenite i premažite list biskvita, lagano pritisnite drugim listom i odložite kolač u hladnjak 2 sata..
Zakuhajte slatko vrhnje, umiješajte rum i usitnjenu čokoladu pa s pola glazure prelijte kolač. Toplim nožem razmažite glazuru po cijelom kolaču i odložite ga na hladno mjesto da se glazura stvrdne. Preostalu glazuru održite toplom i ponovno prelijte kolačai toplim nožem razmažite i pričekajte da se malo stvrdne.
Kolač ukrasite potezom vilice, označite ploške veličine 2,5×9,5 cm i po sredini ploški pospite malo nasjeckanog pistacija. Kolač odložite 48 sati u hladnjak. Zatim ga režite oštrim toplim nožem, a za svaki slijedeći rez, nož mora biti čist i zagrijan/Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!

Related Posts:

  • Nugat ploške Sastojci za biskvit: 140 g bjelanjaka , prstohvat soli 120 g sitnog šećera, 20 g vanilin šećera 140 g mljevenih lješnjaka 14 g glatkog brašna, 2 žlica tamnog kakaa, 42 g maslaca 3 žlice… Read More

0 komentari :

Objavi komentar