24. lipnja 2015.

Ledena torta od čokolade i sira na brzaka :)

torta pogodna za dijabeticare Ledena torta od čokolade i sira na brzaka :)














Sastojci za biskvit:
  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice vode
  • 4 žlice brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • Dzem od višanja
Krema od sira i čokolade:
  • 100 ml mlijeka
  • 500 g sira ricote
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade
  • 2 jaja
  • 2 vrećice želatine u prahu
Priprema biskvita:
Izmiješajte žutanjke sa šećerom i vodom da smjesa posvijtli. Dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo. Istucite snijeg od bjelanjaka te lagano umiješajte u pripremljenu smjesu sa žutanjcima.
Stavite u posudu za pećenje koju ste prethodno namazali maslacem i posipali brašnom, ili koju ste obložili papirom za pećenje. Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 200°C
Pećeni biskvit izvadite iz posude te ga stavite na rešetku da se prohladi. Mlaki biskvit premažite džemom od višanja.
Priprema kreme od sira i čokolade:
Vrhnje za šlag istucite sa šećerom u prahu pa mu dodajte sir i žutanjke te sve dobro izmiješajte.
Čokoladu istrgajte na komadiće te stavite u posudu s mlijekom i lagano zagrijavajte nad vodenom kupelji da se omekša i poveže u jednoličnu smjesu.
Želatinu namočite u vodu da naburi te ju otopite lagano ju zagrijavajući – NE SMIJE PROKUHATI, izlijte ju u čokoladnu smjesu.
Čokoladnu smjesu pomiješajte sa smjesom od sira i miješajte da postane glatka i ujednačena.
Istucite snijeg od bjelanjaka te lagano umiješajte u smjesu sira i čokolade te sve istresite na biskvit premazan džemom od višsnja.
Tortu stavite na hladno da se stisne (nekoliko sati).
Napomene Ovo je torta koju je moguće pripremiti u mnogo varijanti. Vrijeme možete uštedjeti tako da upotrijebite gotovu podlogu za tortu. Nisam napisala kakvu čokoladu da upotriebite, no to puštam vama na volju, jer može i bijela čokolada, a džem možete zamijeniti sezonskim voćem
Također ju možete prilagoditi i dijabetičarima (moj otac je i tu itamo priušti si izlazak u svijet kalorija) tako da za biskvit iskoristite sladilo u prahu (oko 50-70 g), a u nadjev stavite dijetnu čokoladu i sladilo u tekućini, i kolač je skoro kao i s originalnim, običnim šećerom.
Ukrasite po želji.
U slast!

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar