27. veljače 2015.

Torta s karamelama i lješnjacima

torta sa karamel bombonima
  • BISKVIT:
  • 14 bjelanjaka
  • 2 prstohvata soli
  • 280 gr šećera
  • 340 gr pečenih mljevenih lješnjaka
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 žlice kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 ml ulja
  • FIL:
  • 2 l punomasnog mlijeka
  • 14 žumanjaka
  • 400 gr bombona karamele s lješnjacima
  • 320 gr gustina
  • 340 gr šećera
  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 400 ml šlaga
  • Dekoracija po želji

Tek je počela ova godina, a ja sam si već pronašla novog favorita među tortama, a to je torta s karamelama i lješnjacima. Šta da vam kažem, jednostavno me je oduševila prekrasna krema sa ukusom karamele, popraćena kombinacijom lješnjaka u biskvitu. Često posjećujem FB stranicu Torte by Snježana na kojoj sam prvi puta primjetila koliko je popularna torta s karamelama i lješnjacima, te nam je ona preporučila recept koji se nalazi na Coolinariki. Kako sam trebala praviti tortu za krštenje, odlučila sam ju obložiti tičinom, tako da mi se ova torta uklopila u sve to. Torta sama po sebi nije visoka, te sam koristila duplu količinu koju i navodim u receptu. Što se tiče ukrašavanja, preostaje vam da to učinite po želji tičinom, šlagom ili čak ganache kremom koja se odlično uklapa. Pošto za dječije rođendane stalno pripremam iste torte koje rado pojedemo, poput Odlične čokoladne torte, Milka torte, ove godine sam odlučila da ću morati promijeniti izbor da nije stalno

isto, tako da je ova torta sigurno moj prvi izbor.

KREMA SA KARAMEL BOMBONIMA

1. Mlijeko 300 ml preliti preko bombona i zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.
2. Od preostale količine mlijeka odvojiti 200 ml, a ostatak dodati istopljenim karamelama i pojačati malo vatru.
3. Posebno izmutite žumanjke pjenasto sa šećerom, te dodajte 200 ml mlijeka i gustina, dobro izradite da ne bude grudvica.
4. Kada mlijeko sa karamelama prokuha, lagano umiješajte žumanjke i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.

krema-sa-karamelama






5. Nakon što je krema skuhana površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
6. Nije potebno da se skroz ohladi, tako da možete u mlako dodati margarin, dobro izraditi.
7. Posebno umutiti šlag.
8. Dodati u kremu i sve dobro sjediniti.

ljesnjak smjesa







BISKVIT S PEČENIM LJEŠNJACIMA

1. Dok se krema hladi možete pripremati biskvite.
2. U 7 bjelanjaka dodati prstohvat soli i izraditi u čvrsti snijeg.
3. Postepeno dodavajte 140 gr šećera.
4. Posebno prosijte 2 žlice brašna, 2 žlice kakaa i ½ praška za pecivo.
5. Polako dodavajte bjelanjcima i miješajte kuhačom.
6. Još dodate 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka koje isto lagano umiješate.
7. Na kraju u laganom mlazu dodate 100 ml ulja, miješate kuhačom.

karamel-krema-za-tortu





8. Ulijte u tepsiju u kojoj je postavljen masni papir (moja jepromijera 24 X 37 cm).

za-pecenje






9. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

biskvit-sa-ljesnjacima






10. Ostavite biskvit da se ohladi.
11. Pažljivo prepolovite, dobit ćete 2 tanka biskvita.
12. Ponovite postupak sa preostalom količinom.
13. Na kraju ćete imati 4 tanka biskvita.

TORTA S KARAMELAMA I LJEŠNJACIMA SLOJ PO SLOJ

1. Biskvit
2. Fil
3. Biskvit
4. Fil
5.

Biskvit
6. Fil
7. Biskvit
8. Dekoracija po želji

slaganje-karamela

Da li ste pravili kolač, kremu ili tortu s karamelama do sada? Koje je vaše iskustvo?

0 komentari :

Objavi komentar