- BISKVIT:
- 9 bjelanjaka
- 12 žlica šećera
- 12 žlica prženih i samljevenih lješnjaka
- 3 žlice brašna
- KREMA 1:
- 0,7 dcl mlijeka
- 10 žlica šećera
- 2 burbon vanilin šećera
- 9 žumanjaka
- 8 žlica gustina
- 80 gr margarina
- 100 gr bijele milka čokolade
- 1,5 dcl vrhnja za šlag
- KREMA 2:
- 3,5 dcl vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 50 gr dukatele (sirnog namaza)
- POTREBNO JOŠ:
- 100 gr prženih krupno sjeckanih lješnjaka
- ZA DEKORACIJU:
- 200 gr bijele čokolade
-
O ovoj torti razmišljam već neko vrijeme, a nikako da dođe na red. Napokon sam pronašla razlog da ju napravim povodom rođendana moje mame. Često se vrzmam na facebook stranici drage Ivanke (Torte i kolači Ivanka) gdje parim oči, tako sam i naišla na ovu tortu koja mi je na prvi pogled rekla: “moraš me napraviti”, he, he. Stvarno je zanimljiva jer je sva bijela, što i sam naziv kaže. Ukus je odličan, a posebnu notu daje burbon vanilija u torti. Malo je slična finoj lješnjak torti koju sam nedavno pravila, ali ipak svaka ima svoju priču. E da, malo mi je torta ispala niža nego Ivankina, jer sam pravila u kalupu promjera 26 cm, a ona u kalupu promjera 24 cm.
PRIPREMA BISKVITA:
1. Izmutite 3 bjelanjka u čvrst snijeg.
2. Postepeno dodajte 4 žlice šećera dok miksate.
3. Dodajte 4 žlice lješnjaka i 1 žlicu brašna, te sve sjedinite sa kuhačom.
4. Kalupu (moj je 26 cm okrugli) na dno postavite masni papir i ulijte smjesu.
5. Pecite na 180 stupnjeva oko 13 minuta, ovisno o pećnici.
6. Pečeno, rub odvojite nožem i ostavite da stoji na masnom papiru do slaganja.
7. Ponovite postupak još dva puta, tako da na kraju dobijete 3 biskvita.
PRIPREMA KREME 1:
1. Zakuhajte 0,5 l mlijeka sa šećerom.
2. Umutite žumanjke sa vanilin šećerom, dodajte ostatak mlijeka i gustin.
3. Kada mlijeko prokuha, sipajte smjesu i miješajte na laganijoj vatri (paziti da ne zagori).
4. Kada se zgusne, dodajte izlomljenu čokoladu i izmiješajte.
5. Ostavite da se ohladi.
6. U hladno dodajte margarin i izrađeno vrhnje za šlag.
7. Prije nego kremom popunite unutrašnjost torte, odvojite si za premazivanje bočnih strana.
PRIPREMA KREME 2:
1. Vrhnje izradite.
2. Dodajte šećer i dukatelu.
SLAGANJE:
1. Biskvit – krema 1 – krema 2 – posuti lješnjacima
2. Biskvit – krema 1 – krema 2 – posuti lješnjacima
3. Biskvit – krema 1 – krema 2 – posuti lješnjacima
4. Bočne stranice premažite kremom 1 i zalijepite kockice čokolade, ako vam ostane kreme možete nastavkom za ukrašavanje ispikati rubove po površini.
POSTUPAK IZRADE ČOKOLADE ZA BOČNE STRANICE:
1. Čokoladu istopite na pari.
2. Tanko razmažite po masnom papiru.
3. Ostavite u zamrzivaču da se stegne nekih 10–tak minuta, ako se jače stegnula, malo ostavite na sobnoj temperaturi, bitno je da ju možete rezati na kockice.
4. Vratite čokoladu u zamrzivač da se jako stegne.
5. Kada ju budete postavljali na tortu, učinite to brže da vam ne omekani
0 komentari :
Objavi komentar