12. siječnja 2015.

Pastele – grčki slatkiš od sezama i meda













Pasteli su popularni grčki slatkiši napravljen isključivo od sezama i meda. Izgledom i sastojcima podsjećaju na energetske pločice i jako su ukusan i zdrav međuobrok. Uz sezam i med možete koristiti bilo koje orašasto voće (važno je samo da ga ne sjeckate) kao i raznovrsne sjemenke, od lana do bučinih koštica. Kod kombiniranja sastojaka imajte na umu da omjer sjemenki/orašida naspram meda treba biti 1:1. Recept je prilagođen sa bloga Souvlaki For The Soul.

Sastojci
200g sezama
50g neslanih pistacija
50g sirovih badema
300g meda
1/4 žličice soli
Postupak


Obložite pravokutnu posudu ili lim za pečenje (25x15cm) papirom za pečenje. Papir neka prekrije dno i stranice posude. U manjem lončiću ugrijte med dok ne postane tekuć. Med treba biti topao ali ne kipuć. U širokoj posudi debljeg dna kratko tostirajte sezam, cijele pistacije i bademe, oko 3-4 minute. Umiješajte ugrijani med i sol. Kuhajte na srednje jakoj vatri bez miješanja dok med ne poprimi zlatno smeđu boju, odnosno dok se lagano ne karamelizira, i dok se potpuno ne apsorbira u sjemenke. To će trajati oko 10 minuta, ovisno o jačini vatre. Smjesu pažljivo ulijte u pripremljenu posudu i žlicom poravnajte površinu te ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu smjesu narežite

na pločice željene veličine i pohranite ih u limenoj kutiji. Između svakog sloja ovih pločica stavite komad papira za pečenje kako se be bi zalijepili. Dobro zatvoreni, pasteli mogu ostati svježi oko tjedan dana.

Related Posts:

  • Biftek-obrada mesa Obrada beefsteaka na lagan i brz način. Kada od mesara kupite meso ovdje, prikazujemo kako najbolje iskoristiti svaki komad ove izuzetne namirnice. … Read More
  • Kako izabrati najbolji paradajz Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrže i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga voća opskrbit će vas i kalijem, natrijem, magnezijem i željezom. Pitanje koje se nameće: znate li … Read More
  • Rafaelo kuglice Sastojci450 gr. secera1,5 dcl. vode250 gr. margarina350 gr. Nestle mlijeka u prahu250 gr. kokosai jos 50 gr. kokosa za dekoracijuoko 100 gr. ljesnika (badema, oraha, sta zelite da stavite u kuglice)Prokuhati vodu i se… Read More
  • Mali savjeti pri kuhanju I najspretnijoj domaćici može se dogoditi da presoli ili zaboravi jelo u pećnici, a gosti samo što nisu stigli. Stoga je dobro ponekad zaviriti u bakinu bilježnicu savjeta što učiniti da ne bismo ili kad već jesmo pog… Read More
  • Punjene paprike Meni najlepsi nacin za spremanje ovog jela. Paprike su sve vreme kuhanja u paradajz saftu a ne samo u vodi,tako dobiju i paprike i saft bolji ukus. Nije ih potrebno kasnije zaprzavati. Sastojci500. gr. mljevenog mesaoko 10… Read More

0 komentari :

Objavi komentar