1. Paradajz operite isecite na
četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko
delova. Crni luk isecite na četvrtine.
2. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte.
3. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate.
4. Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri.
5. Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da
mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da
ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte.
6. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.
7. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).
8. Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi.
Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre
pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite
pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer,
origano ili bosiljak... ili šta već volite.
0 komentari :
Objavi komentar