25. prosinca 2014.

Ukusan domaći kečap

Sastojci



6 kg paradajza jabučara
1 kg mesnatih crvenih paprika
6 srednjih glavica crnog luka
5 čenova belog luka
2 veze peršuna
100 g šećera
3 kašike soli
kesica cimeta
nekoliko mlevenih zrna karanfilića
1 dl sirćeta

Priprema

1. Paradajz operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova. Crni luk isecite na četvrtine.
2. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte.
3. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate.


4. Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri.
5. Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte.
6. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.
7. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).
8. Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi. 
Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer, origano ili bosiljak... ili šta već volite.

Related Posts:

  • tjestenina na mediteranski način Za desetak minuta na Mediteranu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gr tjestenine po želji. Ogulite i nasjeckajte 200 gr luka  i 3 česnja češnjaka i kratko ih pirjajte na kašičici maslin… Read More
  • Gulaš od junjećeg ribića (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci juneći ribić 500-600 gr , 1 struk praziluka, po jedna glavica crnog i crvenog luka, 3 čena bijelog luka, 1 šargarepa, ½ korena celera,   &… Read More
  • Sočno ćufte Sastojci ½ kg mljevenog mesa 5 glavica luka, 1 jaje, po 1 kašičica soli, bosiljka, majčine dušice, majorana i origana                           &… Read More
  • Mini prohice Sastojci : 4 jajeta 3 šoljice pšeničnog brašna 4 šoljice kukuruznog brašna 3 šoljice ulja 4 šoljice jogurta 1 prašak za pecivo pola kašičice soli Priprema : (adsbygoogle =… Read More
  • Lazanja Sastojci 500 g kora za lazanju Sastojci za bešamel sos: 50 g brašna, 2 kašike suncokretovog ili kukuruznog ulja , 30 g putera, 750-800 ml mlijeka, so, muskatni oraščić Sastojci za ragu: 400 g mljevenog junećeg mesa (m… Read More

0 komentari :

Objavi komentar