17. prosinca 2014.

Olakšanje bolova u vratu i donjem dijelu leđa



54883a91-4ba4-4575-ae68-5609b0765237-trakcija-718x446
Svjedoci smo svakodnevno pronalasku novih ili nadogradnji starijih metoda liječenja problema s kralježnicom.
Jedna od njih je trakcija (lat. tractio), pasivna kineziterapijska metoda koja se sastoji u istezanju određenih dijelova tijela primjenom mehaničke sile. Stvara osjećaj olakšanja pritiska u zglobovima i pokušava odvojiti kralješke i rastegnuti okolna meka tkiva.
Nove tehnike trakcije lumbalne i cervikalne kralježnice primjenjuju se za mnoga muskulo-skeletna i neurološka stanja, osim prijeloma i dislokacija.
Hernirani disk
Mnogobrojne studije i savremena literatura potvrđuju činjenicu da trakcija isteže kralježnicu, mišiće, ligamente, povećava intervertebralni prostor, zglobne površine intervertebralnih zglobova i intervertebralne otvore. Te promjene dovode do relaksacije paravertebralnih mišića, do smanjenja izbočenja herniranog diska i smanjenja pritiska na korijen spinalnog živca u području intervertebralnog otvora.
Kontinuirana trakcija provodi se s konstantnom silom nekoliko sati svaki dan, obično 10-14 dana. Budući da trakcija dugo traje, primjenjuje se manja sila opterećenja. Svrha takve trakcije je smanjenje pritiska mišića i drugih tkiva na kralježnicu dok je bolesnik u postelji. Može se primijeniti na vratnu i slabinsku kralježnicu.
Trajna trakcija se primjenjuje također kontinuirano, ali obično ne duže od 45 minuta. Zbog relativno kratkog trajanja može se primijeniti veća sila. Tom se trakcijom može postići relaksacija mišića, napinjanje mekoga tkiva i odvajanje zglobnih površina.
Mišićni spazam
Intermitentna trakcija provodi se na stolu ritmičkim rastezanjem u kratkim vremenskim intervalima, u trajanju 10-60 sekundi s relativno velikim opterećenjem. Svrha takve trakcije je odvajanje zglobne površine, mobilizacija zgloba, natezanje vezivnog tkiva i relaksiranje mišića u okolini zgloba. Trakcija obično traje 10-30 minuta.
I kontinuirana i intermitentna trakcija mogu biti progresivne.
Rezultati trakcije ovise o sili i o smjeru djelovanja sile, dužini primjene, stanju organizma (u odmoru ili pokretu), obliku tjelesne površine i o površini na kojoj bolesnik leži. Rezultat, trajanje i smjer primijenjenog opterećenja ovisi o:

Patologiji (hernija diska, artroza, mišićni spazam)
Dijelu kralježnice u kojem je patološki proces prisutan
Težini i položaju dijela tijela koji se liječi
Prirodi površine na koju se dio tijela oslanja
Veličini područja koje je u kontaktu sa stolom na kojem se liječi
Vrsti trakcije
Stanju bolesnika (spol, dob, opće zdravlje)
Podnošljivosti bolesnika
Vratna kralježnica

Trakcija vratne kralježnice primjenjuje se kod hernije diska i disfunkcije mekoga tkiva. Savjetuje se prije trakcije izvesti test vertebralne arterije kojim se utvrđuje da se vertebralna arterija može komprimirati u nekim položajima glave.
Prije primjene trakcije potrebno je izvesti trakcijski test. Ako se testom utvrdi da se bol trakcijom smanjuje, postupak se nastavlja. Usporedba boli prije i nakon trakcije može biti kriterij za mjerenje bolesnikovog odgovora na trakciju. No, najobjektivniji su pokazatelji promjene u rasponu pokreta i funkcionalna sposobnost.
Lumbalna kralježnica


Ona se provodi kontinuirano ili intermitentno u vertikalnom ili horizontalnom položaju bolesnika, s opterećenjem ili bez njega. Nađeno je da promjene diska odgovaraju bolje na kratku kontinuiranu trakciju (10 minuta), dok disfunkcija fasetnih zglobova odgovara bolje na intermitentnu trakciju (15-20) minuta.
Koje su indikacije
Diskoradikularni konflikt (hernija diska, suženje intervertebralnog prostora, osteofiti, spondilolisteza)
Zglobna bol uzrokuje nježnu imobilizaciju zgloba zbog pozitivnog neurofiziološkog učinka
Degenerativna bolest zgloba u subakutnoj fazi jer trakcija povećava raspon pokreta
Diskogena bol gdje razmicanje kralježaka smanjuje bol
Kompresivna fraktura (hronični stadij) zbog elongacije kralježnice čime se smanjuje kompresijska sila
Zglobna hipomobilnost
Spazam paravertebralnih mišića

0 komentari :

Objavi komentar