Torta naziva Markiza je desert koji potiče iz Rusije i tamo je nezaobilazan deo slavlja i bogatih trpeza. Sastoji se od tankih kora, ukusnog nadeva dulce de leche, meringe, lešnika i glazure od čokolade. Bogato i ukusno baš kao stvoreno za praznike.
Potrebni sastojci:
Za kore- 350 g putera
- 7 žumanaca
- 4 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica sode bikarbone i 1 kaičica sirćeta
- 3-3 ½ šolje brašna
- 7 belanaca
- 2 šolje šećera
- 2 šolje naseckanih oraha
- 2 konzerve dulce de leche namaza
- 450 g putera
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike kafe
Meringu napravite pre nego krenete sa valjanjem kora. Jednostavno stavite belanca u čistu posudu i mutite mikserom dok ne postanu čvrsta pa dodavajte dve po dve kašike šećera i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvrsti sneg.
Sad je vreme da krenete sa pečenjem kora. Uključite rernu da se greje na 190C pa jednu po jednu lopticu razvaljajte na radnoj površini da bude veoma tanka, gotovo providna, svako koru premažite meringom, pospite seckanim orasima i stavite da se peče u rerni šest minuta, zatim smanjite temperaturu na 100C pa pecite još 15-16 minuta. Ponovite sa svim korama. Kad su sve kore pečene ostavite da se ohlade i pažljivo rukujte s njima jer su veoma osetljive.
Kolač slažete tako da na tanjir za poslužvanje stavite jednu koru, prema gore okrenutu sa meringom i orasima, premažete je tankim slojem kreme i ponovite još devt puta. Ceo kolač premažite sa kremom pa pripremite glazuru.
¾ šolje zagrejane slatke pavlake prelijte preko ¾ šolje naseckane čokolade. Ostavite da kratko odstoji pa sve promešajteda dobijete glatku glazuru. Glazuru prelijte preko torte i ostavite da se hladi.
Izvor: lifepressmagazin
0 komentari :
Objavi komentar