18. prosinca 2014.

Bogata čokoladna torta sa aromama kafe, likera, maslinovog ulja i narandže

Ova torta sadrži toliko slojeva i fenomenalnih aroma da zaista zaslužuje da se priprema za posebne prilike. Napravite je tokom predstojećih praznika i obradujte svoje ukućane i drage goste.




torta4

Potrebni sastojci:

Za biskvit od čokolde i likera od kafe
  • 150 g čokolade
  • 2 ¼ šolje brašna
  • 1/3 šolje kako praha
  • 1 ½ kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 šolja kahlua likera od kafe
  • 1 šolja kisele pavlake
  • 2 kašike ulja
  • 8 kašika putera, omekšalog
  • 1 ¼ šolje smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • 1 ½ šolja komadića čokolade
Za biskvit od narandže i maslinovog ulja
  • 2 manje narandže očišćene od koštica
  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 2 šolje brašna
  • 1 ½ kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • malo soli
  • 4 jaja
  • 1 ¼ šolje šećera
  • 2 kašike meda
Za kremu od Baileysa i čokolade
  • 300 g čokolade
  • 1 šolje slatke pavlake
  • ½ šolje likera Baileys
  • 1 kašika putera
Za kremu od kafe
  • 4 šolje omekšalog putera
  • 4 ½ šolje šećera u prahu
  • 5 kašika instant kafe
  • 5 kašika slatke pavlake


Kad ste sve sastojke skupili i izmerili vreme je da krenete u akciju. Trebaće vam malo više vremena, ali trud će se sigurno isplatiti. Uključite rernu da se greje na 175C, a dve okrugla kalupa za torte namastite i obložite masnim papirom.
Prvo pravite koru od čokolade. Čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite sa strane da se prohladi. U većoj posudi izmešajte brašno, kakao, sodu i so pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomešajte liker, kiselu pavlaku, i ulje.
U trećoj posudi mikesrom mutite puter i šećer dok ne dobijete penastu smesu, zatim dodajte jedno po jedno jaje pa vanila ekstrakt i otopljenu čokoladu. U tu smesu naizmenično dodavajte suve i mokre sastojke dok ne potrošite materijal i dok ne dobijete jednolično, tečno testo. Sipajte ga u dav kalupa i pecite 25 – 30 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi.
Za žute kore takođe uključite rernu na 175C i namastite dva kalupa. Narandžama odsecite vrhove, isecite ih na manje komade i stavite u blender da se samelju. Narandžama dodajte maslinovo ulje i med pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomešajte brašno, sodu, prašak za pecivo, so i kukuruzno brašno, a u trećoj mikserom mutite jaja i šećer dok ne postanu penasta. Polovinu jaja dodajte u narandže i ulje, a polovinu u suve sastojke. Obe smese dobro promešajte pa ih sjedinite malo po malo dok ne dobijete jednoličnu smesu. Smesu podelite na dva dela i sipajte u dva kalupa, a zatim ih pecite 25-30 minuta. Izvadite i ostavite da se hlade.
torta
Za kremu od čokolade i likera. Čokoladu iseckajte i stavite u vatrostalnu posudu. U šerpicu sipajte pavlaku da se zagreje do tačke ključanja pa polovicu sipajte u čokoladu i mešajte da se čokolada istopi. Nakon toga dodajte oststak pavlake, liker i puter pa mešajte i ostavite da se hladi 15 minuta.
Za kremu od kafe u posudu za mešanje sipajte puter i mešajte mikserom dok ne postane penast, dodajte šećer u prahu pa sve mešajte da se sjedini. Na kraju dodajte kafu i pavlaku pa sve još jednom dobro umutite da dobijete svilenkastu i penastu kremu.
Kad su svi delovi torte spremni vreme je da je sastavite.
torta5
Čokoladne biskvite presecite horizontalno na dva jednaka dela, da dobijete 4 jednake kore od kojih će vam biti potrebne tri, a jednu možete iskoristiti da napravite cake pops
Na tanjir za posluživanje stavite koru od čokolade zatim je premažite kremom od kafe, prekrijte korom od maslinovog ulja i narandže, premažite još jednim slojem kreme od kafe, zatim stavite kremu od čokolade, zatim koru od čokolade, kremu od kafe, žutu koru, kremu od kafe, kremu od čokolade i na kraju stavite kremu od čokolade.
Celu tortu premažite kremom od kafe do pola i od pola čokoladnom kremom.

Izvor: Lifepress 

Related Posts:

  • Fenomenalna čokoladna torta Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 maslo (250 gr) 20 dkg šecera u prahu 20 dkg tamne cokolade 10 dkg mlijecne cokolade 5 jaja 2 žlice krušnih mrvica Priprema: 1. Na pari otop… Read More
  • Gala torta Izvrsna torta koju možete  praviti za sve prilike, bilo da vam želite počastiti svoje ukućane, dočekati goste, ili je pak neki praznik. Možemo reći da je idealna za sve prilike. (adsbygoogle = window.ad… Read More
  • Kinder bueno torta Recept za tortu Kinder bueno kojoj se najviše vesele djeca. Sastojci za biskvit: 6 bjelanaca 4 kašike brašna 6 kašike šećera Dodatni sastojci: 100 gr nutelle lješnici (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}… Read More
  • Tiramisu torta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koliko omiljen kao desert izrazite osobnosti, toliko tiramisu posebice kao lagana krema za pripravu te slastice, može biti “sirovina” i za finu tortu, ko… Read More
  • Boemska torta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 16 jaja 760g šećera u prahu 250g pečenih lešnika 15g kakaa 1 vanil šećer 3 kašike brašna 1/2l mleka 3 štangle čokolade za kuvanje 200g … Read More

0 komentari :

Objavi komentar