Ova torta sadrži toliko slojeva i
fenomenalnih aroma da zaista zaslužuje da se priprema za posebne
prilike. Napravite je tokom predstojećih praznika i obradujte svoje
ukućane i drage goste.
Potrebni sastojci:
Za biskvit od čokolde i likera od kafe- 150 g čokolade
- 2 ¼ šolje brašna
- 1/3 šolje kako praha
- 1 ½ kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 šolja kahlua likera od kafe
- 1 šolja kisele pavlake
- 2 kašike ulja
- 8 kašika putera, omekšalog
- 1 ¼ šolje smeđeg šećera
- 3 jaja
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- 1 ½ šolja komadića čokolade
- 2 manje narandže očišćene od koštica
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 2 šolje brašna
- 1 ½ kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 2 kašike kukuruznog brašna
- malo soli
- 4 jaja
- 1 ¼ šolje šećera
- 2 kašike meda
- 300 g čokolade
- 1 šolje slatke pavlake
- ½ šolje likera Baileys
- 1 kašika putera
- 4 šolje omekšalog putera
- 4 ½ šolje šećera u prahu
- 5 kašika instant kafe
- 5 kašika slatke pavlake
Kad ste sve sastojke skupili i izmerili vreme je da krenete u akciju. Trebaće vam malo više vremena, ali trud će se sigurno isplatiti. Uključite rernu da se greje na 175C, a dve okrugla kalupa za torte namastite i obložite masnim papirom.
Prvo pravite koru od čokolade. Čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite sa strane da se prohladi. U većoj posudi izmešajte brašno, kakao, sodu i so pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomešajte liker, kiselu pavlaku, i ulje.
U trećoj posudi mikesrom mutite puter i šećer dok ne dobijete penastu smesu, zatim dodajte jedno po jedno jaje pa vanila ekstrakt i otopljenu čokoladu. U tu smesu naizmenično dodavajte suve i mokre sastojke dok ne potrošite materijal i dok ne dobijete jednolično, tečno testo. Sipajte ga u dav kalupa i pecite 25 – 30 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi.
Za žute kore takođe uključite rernu na 175C i namastite dva kalupa. Narandžama odsecite vrhove, isecite ih na manje komade i stavite u blender da se samelju. Narandžama dodajte maslinovo ulje i med pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomešajte brašno, sodu, prašak za pecivo, so i kukuruzno brašno, a u trećoj mikserom mutite jaja i šećer dok ne postanu penasta. Polovinu jaja dodajte u narandže i ulje, a polovinu u suve sastojke. Obe smese dobro promešajte pa ih sjedinite malo po malo dok ne dobijete jednoličnu smesu. Smesu podelite na dva dela i sipajte u dva kalupa, a zatim ih pecite 25-30 minuta. Izvadite i ostavite da se hlade.
Za kremu od kafe u posudu za mešanje sipajte puter i mešajte mikserom dok ne postane penast, dodajte šećer u prahu pa sve mešajte da se sjedini. Na kraju dodajte kafu i pavlaku pa sve još jednom dobro umutite da dobijete svilenkastu i penastu kremu.
Kad su svi delovi torte spremni vreme je da je sastavite.
Na tanjir za posluživanje stavite koru od čokolade zatim je premažite kremom od kafe, prekrijte korom od maslinovog ulja i narandže, premažite još jednim slojem kreme od kafe, zatim stavite kremu od čokolade, zatim koru od čokolade, kremu od kafe, žutu koru, kremu od kafe, kremu od čokolade i na kraju stavite kremu od čokolade.
Celu tortu premažite kremom od kafe do pola i od pola čokoladnom kremom.
Izvor: Lifepress
0 komentari :
Objavi komentar