19. prosinca 2014.

Krpe su vam smrdljive i flekave, čak i nakon pranja? Ovo trebate učiniti!



Kuhinju je nemoguće zamisliti bez kuhinjskih krpa, a koje su, nerijetko, prljave i smrdljive. Ako ne brinete o higijeni kuhinjske krpe, postoji velika vjerojatnost da ćete si ugroziti zdravlje.

U nastavku slijedi nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u čišćenju i održavanju kuhinjskih krpa:
1. Prije svega, pobrinite se da prije prve upotrebe, krpe operete dobrim deterdžentom, jer na njima ima kemijskih ostataka i bacila skupljenih tijekom proizvodnje.
2. Neka deterdžent kojim ih perete ima antimikrobne dodatke. Ne samo da će se tako spriječiti stvaranje plijesni, nego će krpe i bolje mirisati.
3. Dobar trik da potpuno očistite krpe i oslobodite ih klica jest da ih dobro isperete i potom izvrtite u mikrovalnoj na 30 sekundi. Tako ćete ubiti sve nepoželjne klice.
4. Čim ih operete, krpe stavite na sušenje. Nikada ih nemojte ostaviti da stoje vlažne u mašini ili u lavoru, jer ćete tako olakšati posao klicama da se opet udomaće.
5. Po mogućnosti, uvijek kupujte sto posto pamučne, bijele krpe. Možda će se na njima prije vidjeti nečistoće, ali ih je jednostavnije održavati. Osim toga, boja se neće isprati i uvijek će izgledati novo.
6. U perilici ih perite posebno, na visokoj temperaturi. Nakon toga možete koristiti izbjeljivač, kako biste uklonili sve nepoželjne mirise. Kao zamjenu za izbjeljivač, dobri su alkoholni ocat ili soda bikarbona, samo pazite da ih nikada ne koristite istovremeno.
7. Za kuhinjske krpe nemojte dodavati omekšivač za rublje, koliko god u velikom iskušenju bili. Tako ćete im samo smanjiti mogućnost upijanja tekućine i opteretiti ih nepotrebnim kemikalijama.
8. Još jedna bitna stvar za održavanje čistoće kuhinjskih krpa je dobro sredstvo za uklanjanje mrlja. Prije nego ih stavite na uobičajeno pranje, natopite mrlje sredstvom i ostavite da odstoje barem 15 minuta.
9. Ako je krpa jako prljava, potopite je u vruću vodu i ostavite da odstoji preko noći. Možete koristiti i izbjeljivač. Na taj način uništit ćete sve mrlje, a krpa će opet biti blistava i mirisna.


10. Također možete koristiti razrijeđenu mješavinu izbjeljivača i natrij-bikarbonata da biste krpe potopili preko noći. Kombinacija miriše loše, pa je smjestite da stoji na otvorenom. Nakon toga ih operite u mašini i stavite na sušenje. Nakon toga će opet mirisati sjajno.
11. Krpe ispirite na dnevnoj bazi i uvijek držite na suhom mjestu gdje će se moći nesmetano sušiti na zraku. Tako ćete smanjiti mogućnost širenja klica.

Related Posts:

  • Susam keksici Sastojci: 4 kasike secera u prahu 150 gr. putera 1 jaje sok od jedne narandze 250 gr. brasna pola praska za pecivo krupnije mljeveni bademi ili pistaci susam Priprema: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || [])… Read More
  • Baklava sa pistacima i orasima Sastojci: pakovanje jufke (kore za baklava) 200 gr. pistacija 200 gr. oraha 100 gr. putera malo ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Agda: 3 case secera 3 ipo case vode Priprema: Otopite … Read More
  • Punjeni tost Sastojci: pakovanje tost hleba 100 g sunke 100 kackavalja 100 g mladog sira povrce po zelji (zelena salata, kolut paradajza, seckani kupus…) margarin za mazanje Priprema: Kriske hleba namazati margarinom u tankom sloju.… Read More
  • Nutela kruh Sastojci: 500 gr. brasna 2 kasike secera malo soli 400 ml. mlijeka 2 kasike kvasca 2 jaja eurokrem za premazivanje Priprema: 200 ml. mlijeka malo zagrijat u mikrovalnoj ili na peci. Mlijeku dodat kvasac, 1 kasiku secer… Read More
  • Salmon sendvic Sastojci: 1 konzerva salmon (lososa) oko 400 gr. 1 jaje 1 glavica luka pola zelene paprika 3 kasike prezle (krusni mrvica) 1 kasika soka od limuna malo korice limuna so i biber malo ruzmarina malo mljevene paprika ulje za … Read More

0 komentari :

Objavi komentar