23. studenoga 2014.

Šampita


Sampita je tu, sad ce i kafa

Sastojci

  •   ZA SAUM
  •  6 bjelanjaka
  •  24 kasike secera
  •   malo manje od 1dl vode
  •   prstohvat soli
  •   ZA KORU
  •  6

    zumanjaka
  •  6 kasika secera
  •  6 kasika brasna
  •  6 kas mlijeka
  •  6 kas ulja
  •  1 mala kasika praska za pecivo

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i pzp.
    U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20

    Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
  2. Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na najmanju T
    Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
    Dotle je secer sa vodom provrio...
    Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
  3.   sam za Vasinu tortu 
    Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
    Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
  4.   Sampita
    Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora....

    Staviti u frizider da se ohladi.

Posluživanje

Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje.


Kolicina jaja se moze povecavati po zelji...Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera....

Još slika

0 komentari :

Objavi komentar