Sastojci
- ZA SAUM
- 6 bjelanjaka
- 24 kasike secera
- malo manje od 1dl vode
- prstohvat soli
- ZA KORU
-
6
zumanjaka - 6 kasika secera
- 6 kasika brasna
- 6 kas mlijeka
- 6 kas ulja
- 1 mala kasika praska za pecivo
Priprema
- Težina:
-
Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i pzp.
U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20
Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.
-
Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na najmanju T
Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
Dotle je secer sa vodom provrio...
Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
-
Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
-
Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora....
Staviti u frizider da se ohladi.
Posluživanje
Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje.Kolicina jaja se moze povecavati po zelji...Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera....
0 komentari :
Objavi komentar